Air Liquide start nieuwe waterstoffabriek op in Antwerpen

Nieuws, Douane
Michiel Leen
Nieuwe waterstoffabriek van Air Liquide in Antwerpen
Nieuwe waterstoffabriek van Air Liquide in Antwerpen © Air Liquide

Air Liquide viert de opstart van een nieuwe waterstofproductie-eenheid op de terreinen van Covestro in de haven van Antwerpen. Covestro wordt grootafnemer van de geproduceerde waterstof, onder andere voor de productie van isolatiematerialen.

De nieuwe waterstoffabriek van Air Liquide op de Antwerpse site van Covestro, is een zogenaamde SMR-X-installatie. SMR staat voor ‘steam methane reformer’, en de nieuwe installatie van Air Liquide heeft als bijzonderheid dat ze geen extra stoom produceert. Dat resulteert volgens het bedrijf in minder CO2-uitstoot. De CO2 die toch geproduceerd wordt, wordt ingezet voor de productie van ammoniumcarbonaat, een bestanddeel van onder andere ammoniak. 

Waterstof voor ‘buren’

40% van de geproduceerde waterstof wordt door Covestro gebruikt in de productie van aniline, een basisbestanddeel voor de productie van isolatiemateriaal. De resterende 60% wordt via het Air Liquide-pijpleidingennetwerk naar andere klanten gestuurd. Bij de voorstelling van het project vielen bijvoorbeeld de namen van ‘buren’ in Antwerpen, zoals BASF, ExxonMobil en Total. De fabriek zal zo’n 56.000 m3 waterstof per uur produceren. Die toegenomen beschikbaarheid van waterstof moet mobiele toepassingen en de energietransitie een boost geven. 

Vertraging

De ingebruikname van de installatie was gepland voor de zomer van 2020. Het project liep door de COVID-pandemie enige vertraging op, omdat de geplande inzet van een internationaal gezelschap van specialisten bij de bouw niet mogelijk was. Toch bleef de vertraging beperkt. “Het is mede te danken aan de flexibiliteit en inzet van het Engineering & Construction team van Air Liquide, en aan Covestro en aan de betrokken contractors, dat de fabriek alsnog zonder grote vertragingen en met succes gebouwd en opgestart kon worden. Eind 2020 werd de First Industrial Production (FIP)-mijlpaal behaald”, laat het bedrijf weten. 

De nieuwe installatie in Antwerpen heeft een kostenplaatje van 82 miljoen euro en beslaat 6.000 m². 

Michiel Leen