KMO’s worstelen soms met douaneaangifte

Nieuws, Douane
Stefan Verberckmoes

Aan de enquête die UNIZO samen met DHL Express organiseerde, namen 422 bedrijven deel. Een grote meerderheid van de respondenten (66%) heeft zijn douaneaangifte binnen het uur rond. Bij één op de tien ondervraagden nemen die formaliteiten een halve dag in beslag.

Wanneer er problemen zijn met de aangifte, doen zeven op tien ondervraagde bedrijven een beroep op hun transporteur of op een douaneagent. De anderen contacteren rechtstreeks de douane (20%) of worden door de douane zelf benaderd.

Tijdverlies

Problemen met de administratieve afhandeling resulteren in tijdverlies. Hoe lang dat duurt, hangt af van KMO tot KMO. Gelukig is voor één op vijf het probleem binnen het half uur opgelost. Voor bijna één op acht ondernemers is het een uur wachten. UNIZO vindt het opvallend dat één op de drie respondenten een halve dag moet wachten en 6% zelfs meer dan een dag.

Behalve vertragingen komen ook de onbereikbaarheid van de douane of problemen bij het vaststellen van de invoerrechten naar voren als pijnpunten uit de enquête. In vergelijking met een eerder onderzoek uit 2011 is er bij de douane wel al heel wat verbeterd na constructief overleg. Dat leidde o.a. tot een 24/24u-dienstverlening, meer automatisering en vaste contactpersonen voor klanten. De nieuwe rondvraag maakt wel duidelijk dat alles nog niet over rozen gaat.

Dat heeft volgens UNIZO te maken met het feit dat heel wat procedures en formaliteiten op het lijf van grote bedrijven zijn geschreven. “In de mondiale wereld van vandaag is het eigenlijk onaanvaardbaar dat je als exporterende KMO bij de douanecontroles tijd en geld moet verliezen”, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt (foto). 

Financiële gevolgen

Problemen met de aangifte hebben bij 60% van de ondervraagde KMO’s effectief ook financiële gevolgen. Voor een kwart van de ondernemers gaat het over ruim 100 euro op jaarbasis. Een even grote groep bedrijven spreekt echter van 1.000 euro per jaar in 10% van de gevallen gaat het zelfs om meer dan 5.000 euro op jaarbasis.

Om KMO’s beter te wapenen tegen eventuele douaneproblemen organiseert UNIZO op 16 juni samen met DHL Express een workshop.

De samenwerking tussen douane en handel staan ook centraal tijdens het jaarlijkse douanecongres van Flows Events en Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland op 4 mei in Antwerpen. Klik hier voor meer info.