Nu al waterbesparende maatregelen op Albertkanaal en Kempische kanalen

Nieuws, Binnenvaart
Bart Meyvis
Albertkanaal - brug sluis Wijnegem
Albertkanaal – brug sluis Wijnegem © De Scheepvaart

Door de aanhoudende droogte van de voorbije weken is het peil van de bevaarbare waterlopen in Vlaanderen stelselmatig gedaald, zo zegt De Vlaamse Waterweg. De weersvooruitzichten voor de komende weken beloven niet veel beterschap. De droogtecommissie besliste daarom om vanaf 8 juni 2023 over te schakelen naar code geel.

Onder invloed van het droge weer in de tweede helft van mei en begin juni zijn de afvoeren op de bevaarbare waterlopen gedaald. En in de komende periode wordt weinig tot geen neerslag verwacht. Hierdoor zullen de peilen en afvoeren allicht verder dalen.

“We herinneren ons allemaal de droge zomer van 2022 en we willen daar alvast op anticiperen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Om watertekorten preventief te vermijden, neemt De Vlaamse Waterweg nu al enkele waterbesparende maatregelen. De toestand is op dit ogenblik niet zorgwekkend, maar het is van belang om spaarzaam met water om te springen. Daarom volgt De Vlaamse Waterweg nv de situatie nauwgezet op en zal het ook bijsturen indien nodig.”

Pompinstallaties in gereedheid

Aangezien het Albertkanaal en de Kempense kanalen gevoed worden met Maaswater, neemt De Vlaamse Waterweg dus een aantal preventieve maatregelen om rekening te houden met de dalende Maasafvoer.

> De sluiscomplexen van Olen, Ham, Hasselt en Diepenbeek op het Albertkanaal zijn uitgerust met gecombineerde waterkrachtcentrales/pompinstallaties die elektriciteit genereren in tijden van wateroverschot. Bij waterschaarste kunnen ze als pompinstallaties functioneren waardoor grote hoeveelheden water weer opwaarts gepompt worden. In eerste instantie wordt de werking als waterkrachtcentrale nu alvast uitgeschakeld.

> Op de andere sluizencomplexen van het Albertkanaal (Genk en Wijnegem) is zo’n vaste gecombineerde waterkrachtcentrale/pompinstallatie nog niet geïnstalleerd. Daar werd beslist om preventief mobiele pompinstallaties te plaatsen. Indien nodig, kunnen die dan snel in gebruik genomen worden. De watercaptaties voor landbouw en natuur op het Albertkanaal en de Kempense kanalen worden met de helft verminderd.

Nu al waterbesparende maatregelen op Albertkanaal en Kempische kanalen – Flows

Nu al waterbesparende maatregelen op Albertkanaal en Kempische kanalen

Nieuws, Binnenvaart
Bart Meyvis
Albertkanaal - brug sluis Wijnegem
Albertkanaal – brug sluis Wijnegem © De Scheepvaart

Door de aanhoudende droogte van de voorbije weken is het peil van de bevaarbare waterlopen in Vlaanderen stelselmatig gedaald, zo zegt De Vlaamse Waterweg. De weersvooruitzichten voor de komende weken beloven niet veel beterschap. De droogtecommissie besliste daarom om vanaf 8 juni 2023 over te schakelen naar code geel.

Onder invloed van het droge weer in de tweede helft van mei en begin juni zijn de afvoeren op de bevaarbare waterlopen gedaald. En in de komende periode wordt weinig tot geen neerslag verwacht. Hierdoor zullen de peilen en afvoeren allicht verder dalen.

“We herinneren ons allemaal de droge zomer van 2022 en we willen daar alvast op anticiperen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Om watertekorten preventief te vermijden, neemt De Vlaamse Waterweg nu al enkele waterbesparende maatregelen. De toestand is op dit ogenblik niet zorgwekkend, maar het is van belang om spaarzaam met water om te springen. Daarom volgt De Vlaamse Waterweg nv de situatie nauwgezet op en zal het ook bijsturen indien nodig.”

Pompinstallaties in gereedheid

Aangezien het Albertkanaal en de Kempense kanalen gevoed worden met Maaswater, neemt De Vlaamse Waterweg dus een aantal preventieve maatregelen om rekening te houden met de dalende Maasafvoer.

> De sluiscomplexen van Olen, Ham, Hasselt en Diepenbeek op het Albertkanaal zijn uitgerust met gecombineerde waterkrachtcentrales/pompinstallaties die elektriciteit genereren in tijden van wateroverschot. Bij waterschaarste kunnen ze als pompinstallaties functioneren waardoor grote hoeveelheden water weer opwaarts gepompt worden. In eerste instantie wordt de werking als waterkrachtcentrale nu alvast uitgeschakeld.

> Op de andere sluizencomplexen van het Albertkanaal (Genk en Wijnegem) is zo’n vaste gecombineerde waterkrachtcentrale/pompinstallatie nog niet geïnstalleerd. Daar werd beslist om preventief mobiele pompinstallaties te plaatsen. Indien nodig, kunnen die dan snel in gebruik genomen worden. De watercaptaties voor landbouw en natuur op het Albertkanaal en de Kempense kanalen worden met de helft verminderd.