VIL-project maakt stadslogistiek slimmer met Internet of Things

Het VIL is gisteren gestart met een project om te onderzoeken of het Internet of Things (IoT) kan helpen om de goederenlogistiek in een stad slimmer te organiseren. Met het project ‘Intello City’ wordt naar efficiënte oplossingen gezocht.

Voor dit project werkt het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) samen met drie steden (Antwerpen, Leuven en Mechelen) en zes bedrijven (bpost, GLS Belgium Distribution, Procter & Gamble, Proximus, Samsonite en WDP).

Het uitgangspunt van Intello City is dat met de groei van e-commerce, de vraag naar een zo efficiënt mogelijke stadslogistiek, exponentieel zal groeien. Het VIL wil daarom uitzoeken hoe steden en bedrijven het Internet of Things (IoT) kunnen inzetten om aflevermomenten, -locaties en retours te optimaliseren.

“In een ideaal scenario rijdt een bestelwagen de stad binnen en wordt zijn route continue aangepast aan de hand van beschikbare informatie (verkeer, parkeerplaatsen, weersvoorspellingen, aanbod aan pakketten, andere voertuigen…). Op die manier kan men tijd en beladingsgraad optimaliseren. De lading van de bestelwagen en de nog beschikbare ruimte zijn continu bekend zodat zowel de consument, de logistieke dienstverlener als andere bedrijven, hierop kunnen inspelen”, legt projectleider Jan Merckx uit.

Met dit project wil het VIL dus weten hoe het IoT gebruikt kan worden in logistieke toepassingen en wat de voordelen zijn voor bedrijven, steden en consumenten. Dat zal gebeuren aan de hand van concrete cases in de last mile belevering.

Samenwerking ‘City of Things’ in Antwerpen

Het VIL-project wordt uitgevoerd in samenwerking met imec, dat reeds faam heeft opgebouwd met het ‘living lab’ City of Things in de stad Antwerpen. Binnen dit concept wordt de hele stad een labo waarin op grote schaal data verzameld en geanalyseerd worden.

Het project Intello City focust op goederenlogistiek en vormt daarmee een uitbreiding op City of Things. Het project gaat de IoT-infrastructuur van de stad Antwerpen gebruiken. Men zal eveneens bekijken hoe het geconnecteerd kan worden met de steden Leuven en Mechelen.