Weergoden zijn Vlaamse Havendag goed gezind (foto’s)

De Vlaamse Havendag is mede dankzij het goede weer een groot succes geworden. Naar schatting zo’n 75.000 mensen gingen zondag een kijkje nemen in één van de vier Vlaamse zeehavens.

In Antwerpen waren er zo’n 35.000 belangstellenden die er op locaties verspreid over de ganse haven, schepen, bedrijven of terminals konden bezoeken of een muzikaal optreden meepikken. Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts bezocht er ’s ochtends de PSA/MPET containerterminal aan het Deurganckdok, waar toen de ‘Estelle Maersk’ (15.550 teu) behandeld werd. Daarna lanceerde hij mee de campagne waarmee een nieuwe naam voor de Deurganckdoksluis wordt gezocht.

Weyts bezocht ook de Zeebrugse haven (derde foto), waar volgens het havenbestuur ongeveer 16.000 bezoekers geteld werden. Eén van de origineelste attracties was er het bezoek van de nieuwe Hanze Terminal van ICO, waar een vijftig meter hoge ‘sky watch’ een prachtig uitzicht gaf over de roro-terminal en de volledige achterhaven (vierde foto).

Terrassen

De Gentse haven (foto's vijf tot zeven) kon naar eigen zeggen ruim 20.000 kijklustigen lokken Zelfs na het einde om 17 uur bleven de terrassen langs het water en de Havendagdorpen aan de Rigakaai en het Kluizendok nog goed gevuld.

De meest gegeerde activiteit in Gent was de rondvaart met het havenjacht Jacob Van Artevelde in en rond het nieuwe Kluizendok. Maar liefst 1.302 passagiers voeren mee aan boord.

Oostende richt zich steeds meer op offshore en liet de circa 3.500 bezoekers kennismaken met de REBO-site en de daar aanwezige bedrijven.

Weyts

"Het recordaantal bezoekers toont aan dat wanneer de havens samen naar buiten komen, ze heel wat sterker staan”, zei minister Weyts na afloop van de dag. “Vandaag was dat in Vlaanderen, in november ga ik met diezelfde havens die positieve boodschap uitdragen in het buitenland.”