'Parkeerapp' voor binnenvaart wint eerste Havenhackaton

Book-a-lock, een applicatie voor de binnenvaart om aanmeergelegenheid te vinden in de drukke Antwerpse haven, is de winnaar van de eerste Havenhackaton. De app, die mogelijk echt wordt ontwikkeld, geeft ook de beste route door de sluizen aan.

De Waagnatie aan het Eilandje in Antwerpen was afgelopen weekend het strijdtoneel voor de eerste Havenhackaton. Met als eventthema 'Logistics Of The Future' zochten zo'n 220 deelnemers in 30 teams naar oplossingen voor actuele problemen in de haven, onder meer op het vlak van cyberveiligheid, connectiviteit en arbeidsveiligheid. Ze gebruikten daarbij onder meer datasets, apps en sensoren. Een tachtigtal coaches formuleerde mee de probleemstellingen, waarmee aan de slag kon worden gegaan.

Book-a-lock, een team van IT-experten en Antwerpse onderzoekers, werkten een digitale oplossing voor binnenschippers die in Antwerpen maar moeilijk plek vinden om aan te meren. Hun applicatie gebruikt de vrij beschikbare transpondergegevens van schepen om te zien waar nog aanmeerplaatsen vrij zijn. Reserveren kan met een enkele klik. Book-a-lock toont schippers ook de beste route door de sluizen tussen twee punten in de Antwerpse haven. De app laat ook voor een schutting toe een timeslot te reserveren.

Cheque

De jury koos Book-a-lock uit twaalf tussentijds geselecteerde teams, onder meer vanwege de grote nood die de applicatie kan lenigen. Het tienkoppige team ontving onder meer een cheque van 5.000 euro voor de verdere ontwikkeling van hun toepassing. De leden gaan ook bij havenbedrijvenkoepel Alfaport langs.

Op de tweede plaats kwam het team van IT-bedrijf Rombit, dat een veiligheidsvest voor havenarbeiders ontwierp met daarin sensoren. Met die sensoren wil men zware heftrucks in de buurt waarschuwen om aanrijdingen te voorkomen.

Vervolg

Bij de organisatie leeft alvast de wil voor een tweede editie. Die zou mogelijk over mobiliteit gaan. Staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld), die bij de prijsuitreiking aanwezig was, kondigde alvast aan dat hij voor de federale overheid ook een Hackaton gaat organiseren.

Christoph Meeussen