Bleckmann, bpost, HGK Shipping, MSC Air Cargo en Sociaal Fonds

Kort, Varia
Charlotte De Noose
MSC Air Cargo vervoert brandweerhelikopter van Milaan naar Tokio.
MSC Air Cargo vervoert brandweerhelikopter van Milaan naar Tokio. © MSC Air Cargo

Bleckmann werkt samen met Optioryx aan efficiëntere magazijnactiviteiten, Maria Schippers is director Corporate Development & New Markets HGK Shipping, in Nederland is er een nieuwe subsidieronde gestart voor de transformatie van binnenvaartschepen en bedrijfsopbrengsten bpost zakken met 5,3%.

BLECKMANN –

Logistiek dienstverlener voor de mode- en lifestylesector Bleckmann werkt samen met de Belgische softwareleverancier Optioryx om de efficiëntie van zijn magazijnactiviteiten te verbeteren. De samenwerking heeft de voorbije maanden al positieve resultaten opgeleverd. De ‘smart sequencing’ oplossing van Optioryx berekent geoptimaliseerde looproutes voor orderverzamelaars in het magazijn met behulp van een combinatie van AI en gegevensanalyses. In veel gevallen kunnen pickers hierdoor hun loopafstand aanzienlijk verkorten. De oplossing werkt samen met het bestaande Warehouse Management Systeem van Bleckmann om automatisch een route op maat te genereren die specifiek is voor elke picklijst. Optioryx houdt rekening met zowel de fysieke lay-out van het orderverzamelgebied als de specifieke kenmerken van het orderverzamelproces. Elk magazijn wordt digitaal in kaart gebracht zodat elke keer de kortste totale route wordt berekend. (KH)

ZES-CONCEPT –

Het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is een nieuwe subsidieronde gestart voor de transformatie van binnenvaartschepen conform het ZES-concept voor volledig elektrisch varen. Ontwikkelaar Zero Emission Services (ZES) heeft een innovatief businessmodel geïntroduceerd dat gebaseerd is op  verwisselbare batterijcontainers en ‘pay per use’, om deze vorm van varen betaalbaar te maken voor schippers. Inmiddels is de tweede ronde van de subsidieregeling Elektrificatie Binnenvaartschepen geopend tot en met 30 juni 2024. (JKV)

MSC AIR CARGO –

Luchtvrachtmaatschappij MSC Air Cargo had een speciale zending in zijn vliegtuig: een brandweerhelikopter (zie foto). Die werd vanuit Milaan Malpensa naar Tokio Narita gevlogen. Het is de eerste Leonardo AW139-helikopter die ooit op een B777F-vliegtuig is geladen. Alha Group hielp bij de voorbereiding, de afhandeling en het laden van de zending. (MDV)

SOCIAAL FONDS –

Sociaal Fonds versterkt zijn engagement voor de opleiding van vrachtwagenchauffeurs met de aankoop van 17 nieuwe Renault Trucks T uitgerust met dubbele chauffeursplaatsen. De aankoop is belangrijk voor het Sociaal Fonds dat zich inzet voor de opleiding en tewerkstelling van vrachtwagenchauffeurs in België. Het Sociaal Fonds, dat is samengesteld uit vertegenwoordigers van werknemers- en werkgeversorganisaties, probeert tegemoet te komen aan de groeiende behoeften van de wegvervoersector door essentiële middelen, zoals opleidingsvoertuigen, ter beschikking te stellen. (YDS)

HGK SHIPPING –

De Duitse binnenvaartgroep HGK Shipping heeft Maria Schippers aangesteld in de nieuwe functie van director Corporate Development & New Markets. Daarvoor was ze actief als head of Group Projects and Digitalisation. Ze zal zich focussen op strategische projecten die nodig zullen zijn om het bedrijf voor te bereiden nieuwe supplychains op te zetten en uit te breiden. Daarnaast zal ze zich toespitsen op strategische groei en ontwikkelingsmogelijkheden in het kader van samenwerkingsovereenkomsten, partnerships en acquisities. Ze zal eveneens HGK Shipping positioneren in nieuwe markten. Ze zal onder meer de ontwikkeling van nieuwe activiteiten op het vlak van energietransitie en decarbonisering promoten in samenwerking met CEO Steffen Bauer. Voor ze bij HGK aan de slag ging, deed Maria Schippers ervaring op bij Lehnkering en Imperial Logistics. Bij HGK was ze onlangs nog verantwoordelijk voor de verkoop van de aandelen van HGK Shipping in het Antwerpse DGA Shipping. (KH)

BPOST –

Bpost heeft de bedrijfsopbrengsten tijdens het eerste kwartaal met 5,3% zien afnemen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, tot 993 miljoen euro. De aangepaste bedrijfswinst of ebit (winst voor belastingen en intresten) daalde met 15,5 miljoen euro tot 62,1 miljoen euro. Het postvolume in België kende er een onderliggende daling van 6,7%, de pakjesvolumes stegen met 2,9%. “In België tonen de resultaten veerkracht”, zegt Bpost-topman Chris Peeters. “Terwijl onze Euraziatische activiteiten hun groeipad voortzetten, blijven onze inkomsten in Noord-Amerika onder druk staan door ongunstige marktomstandigheden. We nemen de nodige maatregelen om dat te compenseren door een voortdurende focus op productiviteitswinsten”, aldus Peeters. (YDS)

BOERENPROTEST –

Een tijdelijk kader waardoor de EU-lidstaten gemakkelijker grote bedragen aan staatssteun kunnen toekennen aan landbouwbedrijven die lijden onder de oorlog in Oekraïne, wordt verlengd met 6 maanden, tot eind 2024. Dat meldt de Europese Commissie donderdag 2 mei. Het “tijdelijke crisismechanisme” werd in maart 2022 goedgekeurd na de Russische inval in Oekraïne, die de energie- en meststofprijzen fors deed toenemen. Het laat de lidstaten toe om tot 280.000 euro staatssteun toe te kennen aan landbouwbedrijven die getroffen zijn door de crisis en tot 335.000 euro aan de visserij- en aquacultuursector – een aanzienlijke versoepeling van de strenge EU-regels voor staatssteun.  De aangepaste regels worden nu verlengd tot 31 december 2024, “zodat er meer tijd is om indien nodig steunmaatregelen op poten te zetten”, aldus de Commissie. De lidstaten hadden die verlenging gevraagd na de boerenprotesten van eerder dit jaar, die gevoed werden door de vrijstelling van douanerechten op de invoer van Oekraïens graan en Oekraïense producten. (Belga)

ISRAEL –

Turkije heeft donderdag 2 mei 2024 alle handelsbetrekkingen met Israël opgeschort, nadat het eerder in april al zijn export naar het land had beperkt. Dat heeft het Turkse ministerie van Handel bevestigd, nadat het financiële nieuwsagentschap Bloomberg hierover eerder al had bericht. De nieuwe maatregelen blijven van kracht zolang Israël geen ononderbroken toevoer van humanitaire hulp naar Gaza toelaat, aldus het ministerie in een communiqué. De Turkse minister van Handel zei er niet bij of de export van Azerbeidzjaanse olie naar Israël via de Turkse haven van Ceyhan door de beslissing wordt geïmpacteerd. Volgens analisten verliep tot voor kort nog zo’n derde van de Israëlische oliebehoefte via de haven van Ceyhan. Turkije had vorige maand al de export van verschillende goederen – onder meer staal-, ijzer- en aluminiumproducten – naar Israël beperkt. Die beslissing werd toen ingegeven door het offensief van het Israëlische leger in de Gazastrook en de groeiende woede onder de Turkse bevolking over het onderhouden van handelsbetrekkingen met Israël. (Belga)

Bleckmann, bpost, HGK Shipping, MSC Air Cargo en Sociaal Fonds – Flows

Bleckmann, bpost, HGK Shipping, MSC Air Cargo en Sociaal Fonds

Kort, Varia
Charlotte De Noose
MSC Air Cargo vervoert brandweerhelikopter van Milaan naar Tokio.
MSC Air Cargo vervoert brandweerhelikopter van Milaan naar Tokio. © MSC Air Cargo

Bleckmann werkt samen met Optioryx aan efficiëntere magazijnactiviteiten, Maria Schippers is director Corporate Development & New Markets HGK Shipping, in Nederland is er een nieuwe subsidieronde gestart voor de transformatie van binnenvaartschepen en bedrijfsopbrengsten bpost zakken met 5,3%.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

 

Ben u al abonnee?

Login