Portilog: levenslang leren als weg naar logistieke duurzaamheid

Partnercontent, Varia
Buiten verantwoordelijkheid redactie
Kristien Govers, docente sustainability bij Portilog
Kristien Govers, docente sustainability bij Portilog © Portilog

Duurzaamheid vormt de kern van de toekomst, ook van de logistieke sector. Levenslang leren overbrugt de kloof tussen ambities en duurzaamheidsdoelen. Kristien Govers, docente sustainability bij Portilog, het opleidingscentrum voor de haven- en logistieke sector, deelt haar inzichten.

De haven- en logistieke sector, verantwoordelijk voor wereldwijd goederentransport, draagt aanzienlijk bij aan milieu-impact. Het reduceren van deze impact en het nemen van verantwoordelijkheid voor de planeet zijn niet langer optioneel, maar essentieel voor serieuze toekomstgerichte bedrijven. “Levenslang leren zal de logistieke sector naar een duurzamere toekomst begeleiden”, aldus Kristien Govers.

Volgens Kristien hoeft de sector zich niet opnieuw uit te vinden, maar zou in plaats daarvan duurzaamheid moeten integreren in elke fase van het bedrijfsproces, bij voorkeur vanaf de conceptuele fase. Van het optimaliseren van routes tot het omarmen van groene technologieën.

“Werkgevers dienen ook actief te investeren in de duurzame inzetbaarheid van hun logistieke professionals, door hen voortdurend bij te laten leren en te zorgen voor een gezonde balans tussen werk en privé”, gaat Kristien verder. “Dit is essentieel om adequaat te kunnen reageren op de nieuwste duurzaamheidstrends, technologische ontwikkelingen en regelgevingen. Kennis vormt de kern van succes, en dit principe is van toepassing op zowel algemene duurzaamheidsdoelen als op duurzaamheid binnen de sector zelf.”

Kennis als kern van succes

Portilog kiest daarbij voor een integrale aanpak van duurzaamheid. “Portilog heeft het aspect duurzaamheid in al haar opleidingen geïntegreerd. Hierdoor zijn cursisten voorbereid om duurzame praktijken te begrijpen en te implementeren”, aldus nog Kristien Govers.

De opleidingen rond vervoersmodi hebben zelfs een indirecte impact op de ecologische voetafdruk. Na solide basisopleidingen leren cursisten met kennis van diverse transportmethoden een duurzame, multimodale vervoersketen opzetten.

Portilog draagt ook bij aan bewustwording binnen de sector. De cursus Sustainability creëert een duurzame mindset bij werknemers van logistieke bedrijven. Hier leren zij hoe hun persoonlijke inzet kan leiden tot duurzame transformaties binnen hun organisatie. Verscheidene bedrijven kiezen ervoor om deze cursus als incompany aan te bieden.

Infosessies over de aankomende Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) door Karen Bens en over de Circulaire Supply Chain van EV-batterijen tonen managers respectievelijk hoe zij verplichte rapportages kunnen omzetten in bedrijfswaarde en hoe logistieke spelers actief kunnen worden in de automotive supply chain.”

Integrale aanpak

“Het cruciaal belang van levenslang leren komt hier sterk naar voren, vooral in een dynamische sector zoals de onze”, betoogt Kristien. “Het stelt professionals in staat om bij te blijven en effectief in te spelen op veranderingen. Want …”, zo sluit Kristien af, “op onze weg naar een duurzamere toekomst is het verwerven van kennis en vaardigheden even belangrijk als het koesteren van onze ambities.”

Interesse?

Ontdek welke opleidingen uw organisatie kunnen helpen bij het realiseren van duurzame transformaties en groei.

Opleidingen met directe impact op het milieu

Alle opleidingen

Meer info:

Portilog BV | info@portilog.be | tel. +32 (0) 3 205 18 88 | www.portilog.be

Portilog: levenslang leren als weg naar logistieke duurzaamheid – Flows

Portilog: levenslang leren als weg naar logistieke duurzaamheid

Partnercontent, Varia
Buiten verantwoordelijkheid redactie
Kristien Govers, docente sustainability bij Portilog
Kristien Govers, docente sustainability bij Portilog © Portilog

Duurzaamheid vormt de kern van de toekomst, ook van de logistieke sector. Levenslang leren overbrugt de kloof tussen ambities en duurzaamheidsdoelen. Kristien Govers, docente sustainability bij Portilog, het opleidingscentrum voor de haven- en logistieke sector, deelt haar inzichten.

De haven- en logistieke sector, verantwoordelijk voor wereldwijd goederentransport, draagt aanzienlijk bij aan milieu-impact. Het reduceren van deze impact en het nemen van verantwoordelijkheid voor de planeet zijn niet langer optioneel, maar essentieel voor serieuze toekomstgerichte bedrijven. “Levenslang leren zal de logistieke sector naar een duurzamere toekomst begeleiden”, aldus Kristien Govers.

Volgens Kristien hoeft de sector zich niet opnieuw uit te vinden, maar zou in plaats daarvan duurzaamheid moeten integreren in elke fase van het bedrijfsproces, bij voorkeur vanaf de conceptuele fase. Van het optimaliseren van routes tot het omarmen van groene technologieën.

“Werkgevers dienen ook actief te investeren in de duurzame inzetbaarheid van hun logistieke professionals, door hen voortdurend bij te laten leren en te zorgen voor een gezonde balans tussen werk en privé”, gaat Kristien verder. “Dit is essentieel om adequaat te kunnen reageren op de nieuwste duurzaamheidstrends, technologische ontwikkelingen en regelgevingen. Kennis vormt de kern van succes, en dit principe is van toepassing op zowel algemene duurzaamheidsdoelen als op duurzaamheid binnen de sector zelf.”

Kennis als kern van succes

Portilog kiest daarbij voor een integrale aanpak van duurzaamheid. “Portilog heeft het aspect duurzaamheid in al haar opleidingen geïntegreerd. Hierdoor zijn cursisten voorbereid om duurzame praktijken te begrijpen en te implementeren”, aldus nog Kristien Govers.

De opleidingen rond vervoersmodi hebben zelfs een indirecte impact op de ecologische voetafdruk. Na solide basisopleidingen leren cursisten met kennis van diverse transportmethoden een duurzame, multimodale vervoersketen opzetten.

Portilog draagt ook bij aan bewustwording binnen de sector. De cursus Sustainability creëert een duurzame mindset bij werknemers van logistieke bedrijven. Hier leren zij hoe hun persoonlijke inzet kan leiden tot duurzame transformaties binnen hun organisatie. Verscheidene bedrijven kiezen ervoor om deze cursus als incompany aan te bieden.

Infosessies over de aankomende Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) door Karen Bens en over de Circulaire Supply Chain van EV-batterijen tonen managers respectievelijk hoe zij verplichte rapportages kunnen omzetten in bedrijfswaarde en hoe logistieke spelers actief kunnen worden in de automotive supply chain.”

Integrale aanpak

“Het cruciaal belang van levenslang leren komt hier sterk naar voren, vooral in een dynamische sector zoals de onze”, betoogt Kristien. “Het stelt professionals in staat om bij te blijven en effectief in te spelen op veranderingen. Want …”, zo sluit Kristien af, “op onze weg naar een duurzamere toekomst is het verwerven van kennis en vaardigheden even belangrijk als het koesteren van onze ambities.”

Interesse?

Ontdek welke opleidingen uw organisatie kunnen helpen bij het realiseren van duurzame transformaties en groei.

Opleidingen met directe impact op het milieu

Alle opleidingen

Meer info:

Portilog BV | info@portilog.be | tel. +32 (0) 3 205 18 88 | www.portilog.be