FEBIAC, DFDS, Air France KLM Cargo, Eurostar-concurrent en overlijden

Kort, Varia
Charlotte De Noose
20220616 DFDS Finlandia Seaways
Roroschip ‘Finlandia Seaways’ © DFDS

Gabriel Goffoy verlaat FEBIAC, Air France KLM Cargo kende een omzetdaling van 30%, DFDS mag doorgaan met de gesprekken om de tak internationaal wegvervoer van Ekol Logistics over te nemen en man overlijdt bij herstelling aan vrachtwagen. En nog meer kort nieuws.

FEBIAC –

Gabriel Goffoy verlaat FEBIAC, de federatie van de auto- en tweewielerindustrie in België en het Groothertogdom Luxemburg. Daar was hij sinds 2021 director communications & motor show. Goffoy start op 1 september als general manager van het merk MINI bij BMW Group Belux. Hij werkte eerder al vijftien jaar bij BMW Group Belux. Goffoy was daar onder meer verantwoordelijk voor de verkoop van wagens van het merk BMW als commercieel directeur. (BM)

ALTA CARBON TECHNOLOGIES –

Valuepark Terneuzen is een gebied van zo’n 120 hectare in Terneuzen en er wordt voornamelijk chemische productie, opslag en distributie uitgebouwd. Alta Carbon Technologies zal er een testproject opzetten om CO2 en gassen uit de chemische industrie om te zetten naar een vloeistof die gebruikt kan worden in batterijen. De Europese Commissie zal met een subsidie van zo’n 1,8 miljoen euro van het nieuwe Just Transition Fund (JTF), het bedrijf ondersteunen in de transitie naar een circulaire chemie. (BM)

AIR FRANCE KLM CARGO –

In de eerste zes maanden van 2023 noteerde Air France KLM Cargo een omzetdaling van 30% tot 1,28 miljard euro. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van de Franse groep. De daling is het gevolg van de sterk gedaalde vrachttarieven en de marktvraag. De gemiddelde opbrengst per beschikbare tonkilometer liep met 38% terug tot 15,5 eurocent. De afnemende vraag naar luchtvracht leidde tot een volumedaling met 10,8 tot 421.000 ton in de eerste jaarhelft. In combinatie met de stijging van de vrachtcapaciteit (belly-capaciteit aan boord van passagierstoestellen) viel de beladingsgraad met 9,5% terug tot 45,9%. (KH)

EUROSTAR-CONCURRENT –

Het Britse Mobico zou plannen hebben om een alternatieve hst-verbinding op te starten tussen Parijs en Londen als concurrent voor de Eurostar. Dat meldt Belga op basis van berichtgeving in de Financial Times. De nieuwe treinverbinding via de Kanaaltunnel zou al in 2025 kunnen starten onder de noemer ‘Evolyn’. Cosmen, een Spaanse familie die aandeelhouder is van Mobico, zou gesprekken voeren over een bestelling van treinstellen bij Alstom. Volgens Belga hebben in het verleden al verschillende bedrijven plannen aangekondigd om te concurreren met Eurostar, waaronder Deutsche Bahn. Tot op vandaag is er nooit een van die plannen gerealiseerd. (KH)

OVERLIJDEN –

Op een terminal van International Car Operators (ICO) aan de Kiwiweg in Zeebrugge is zondagmorgen 30 juli de chauffeur van een autotransport overleden. De trucker, geboren in 1984 en afkomstig uit Tadzjikistan, had net de voorbanden van zijn voertuig vervangen en maakte wellicht een inschattingsfout bij het weghalen van de krik. Daarbij raakte hij ongelukkig onder het voertuig geklemd. De hulpdiensten kwamen ter plaatse maar konden enkel zijn overlijden vaststellen. Volgens de wetsdokter was er geen kwaad opzet bij dit spijtige ongeluk. Het arbeidsauditoraat onderzoekt verder de precieze omstandigheden van het arbeidsongeval. (RJ)

DFDS –

De Deense roro-operator DFDS mag van de Turkse overheid doorgaan met de gesprekken om de tak internationaal wegvervoer van de Turkse groep Ekol Logistics over te nemen. Aan de autoriteit voor mededinging beloofde DFDS dat ook andere logistieke operatoren toegang zullen blijven hebben tot zijn scheepsdiensten van en naar Turkije. DFDS startte in oktober een procedure van overname van Ekol Logistics, met de bedoeling om net als in Noord-Europa ook op zijn Mediterraan netwerk scheepvaart en logistiek te combineren. (RJ)

AANHOUDING –

De raadkamer heeft op vrijdag 28 juli 2023 de aanhouding verlengd van de verdachte die op dinsdag 25 juli door de Antwerpse scheepvaartpolitie op Kaai 1333 in de Waaslandhaven in Beveren werd opgepakt. Er werd hierbij 363 kilo cocaïne in beslag genomen. De verdachte werd op vraag van Parket Oost-Vlaanderen voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde, die hem liet aanhouden. Vrijdag verlengde de raadkamer zijn aanhouding. (JD/Belga)

COKE –

In het Antwerpse havengebied heeft de douane opnieuw een grote drugsvangst gedaan. Dat meldt de FOD Financiën. Het ging ditmaal om 1.879 kilo cocaïne, verstopt in een container met bananen. De vondst gebeurde op donderdag 27 juli 2023 op Kaai 1742 in de Waaslandhaven. Diezelfde week werd op de grens van Bolivia en Chili een grote lading cocaïne bestemd voor België onderschept. Het ging om ruim twee ton coke, verborgen in containers met hout. (JD/Belga)

FEBIAC, DFDS, Air France KLM Cargo, Eurostar-concurrent en overlijden – Flows

FEBIAC, DFDS, Air France KLM Cargo, Eurostar-concurrent en overlijden

Kort, Varia
Charlotte De Noose
20220616 DFDS Finlandia Seaways
Roroschip ‘Finlandia Seaways’ © DFDS

Gabriel Goffoy verlaat FEBIAC, Air France KLM Cargo kende een omzetdaling van 30%, DFDS mag doorgaan met de gesprekken om de tak internationaal wegvervoer van Ekol Logistics over te nemen en man overlijdt bij herstelling aan vrachtwagen. En nog meer kort nieuws.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt toegang tot Flows?

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

Abonneer

Ben u al abonnee?

Login