F. Huts: “Omvergeblazen door architecturale creativiteit Boerentoren”

Reportage, Varia
Julie Desmet
Boerentoren
Boerentoren en Fernand Huts © Katoen Natie

Katoen Natie-topman Fernand Huts stelde vandaag – 22 november 2022 – het architecturaal plan voor van de iconische KBC-toren (‘Boerentoren’) in het centrum van Antwerpen. ‘Sterarchitect’ Daniel Libeskind zal de toren nieuw leven inblazen.

De Boerentoren wordt momenteel wegens asbestredenen volledig ontmanteld en krijgt een nieuwe invulling. Huts kocht de iconische toren in november 2020 op met als visie er een ‘cultuurtoren’ en een panoramische toren voor de Antwerpenaren, Vlamingen en internationale bezoekers van te maken. “De Boerentoren heeft altijd een grote rol gespeeld in het financiële leven van Vlaanderen en is van woongebouw geëvolueerd naar een bureelgebouw”, vertelt Fernand Huts, voorzitter Katoen Natie – Indaver group (op de foto derde van links). “We gaan er geen hotel, appartementen of studentenkamers van maken, ondanks de vele aanvragen. We geven de toren uitsluitend een publieke functie en geven de Boerentoren (terug) aan de Antwerpenaren. We kiezen daarom radicaal voor cultuur en zullen ervoor zorgen dat er genoeg drank- en eetetablissementen aanwezig zijn. We willen niet dat de bezoeker tijdens zijn bezoek niet van een hapje en tapje kan genieten.”

Die plannen hebben vandaag een concrete invulling gekregen. Fernand Huts kondigde het nieuws persoonlijk aan in het hoofdkantoor van Katoen Natie in de Antwerpse Van Aerdtstraat.

Lees verder onder de foto.

Boerentoren
Ontwerp Boerentoren – architect Libeskind

Groots

“We hebben meer dan een jaar gewerkt aan de selectie van een architect. Ik kan alleen maar zeggen dat ik werd omvergeblazen door de creativiteit en de genialiteit die ik ben tegengekomen”, vertelt hij. “Als Katoen Natie denken we groots en kiezen we bewust niet voor middelmaat, want Antwerpen is geen middelmaat. We hebben ‘verdorie’ ballen en zelfvertrouwen. Het lijkt ons dan ook logisch dat ook wij heel innovatief zijn in onze plannen en het concept dat we uitwerken.”

Sterarchitect

Katoen Natie ging in zee met de Pools-Joodse architect Daniel Libeskind, die in 1965 genaturaliseerd werd tot Amerikaans staatsburger. “Libeskind is een ‘sterarchitect’ zegt Katarina Van Cauteren, stafchef The Phoebus Foundation (op de foto rechts van Fernand Huts). “Hij weet historiek met moderniteit te combineren en ontwierp het masterplan van het nieuwe One World Trade Center in New York en het Jewish Museum in Berlijn. Hij is een van de belangrijkste creatieve geesten ter wereld en begrijpt als geen ander dat een gebouw een hart en een ziel heeft en weet dit sneller te laten slaan.”

Kroon

De afbraakperiode duurt drie jaar, er is al een jaar achter de rug. “De twee grootste ingrepen die we zullen doen met behoud van de erfgoedwaarde, is ten eerste een nieuwe grote kroon – een panoramazaal – plaatsen die de bezoekers in staat stelt om 360 graden zicht te hebben op de omgeving. Zo kunnen we vanuit Antwerpen kijken naar de rest van Vlaanderen.”

“Een tweede ingreep is dat de toren altijd maar smaller wordt, daardoor wordt de kroon moeilijk bereikbaar voor veel volk. Wat er aan veiligheid en comfort nodig is, moet en zal gerespecteerd worden. Daarom bouwen we een bijkomende boeg die ervoor zal zorgen dat de toegankelijkheid tot de kroon enorm is. Zo kunnen veel mensen boven geraken op een veilige manier. De originele staalstructuur blijft integraal behouden.”

Eretoren

“De Boerentoren, het kloppende hart van Antwerpen dat met geld van de boeren werd gebouwd, was in 1928 een geweldige innovatie”, vertelt Huts. Oud-burgemeester Frans Van Cauwelaert bracht de geweldige architectuur van de Amerikaanse skyscrapers naar Europa. De Boerentoren was de hoogste wolkenkrabber van Europa tot begin jaren vijftig. Als Vlamingen mogen we bijzonder fier zijn op deze geweldige architectuur. De spotnaam Boerentoren werd ‘eretoren'”, vertelt Huts.

Het ontwerp wordt op 23 november 2022 voorgelegd aan de autoriteiten om de nodige vergunningen aan te vragen. De oplevering staat gepland in 2027. “Maximum vijf jaar is een ‘haalbare’ kaart”, zegt Huts.