MPET, Hapag-Lloyd, E-biertruck, explosie, Oekraïne en pantserwagens

Kort, Varia
Julie Desmet
20220311 Ab Inbev MAN Electric Truck
De ‘Jupiler’ elektrische MAN-truck © AB Inbev

Een medewerkster van MPET is aangehouden in een drugsdossier, Habben Jansen blijft CEO van Hapag-Lloyd tot 2027, AB InBev voerde de eerste 100% elektrische bierlevering uit met de Jupiler E-truck en de productentanker ‘Smooth Sea 2’ is ontploft. 

MPET – 

Een medewerkster van de MPET-containerterminal aan het Antwerpse Deurganckdok is door de onderzoeksrechter aangehouden wegens betrokkenheid bij drugssmokkel. De Antwerpse vrouw, een jonge twintiger, werkte volgens bronnen van Gazet van Antwerpen als planner op de terminal en deed opzoekingen naar een container waarin een grote partij cocaïne zat. De beschuldigde was in het vizier van de speurders gekomen nadat in januari 2022 een grote partij coke van meer dan een ton was onderschept in een container op Kaai 1742. (JD) 

HAPAG-LLOYD – 

De raad van commissarissen van de Duitse rederij Hapag-Lloyd AG heeft ingestemd met een vervroegde verlenging van het contract van Rolf Habben Jansen als CEO tot en met 31 maart 2027. Het contract van Mark Frese, de chief financial officer van de carrier, is met vijf jaar verlengd tot en met 30 november 2027. Jansen is sinds 1 april 2014 lid van de raad van bestuur van Hapag-Lloyd en is de CEO van de onderneming sinds 1 juli 2014. (JD)

E-BIERTRUCK  – 

Bierbrouwer AB InBev heeft in primeur de eerste 100% elektrische, emissievrije Brusselse bierlevering uitgevoerd met de Jupiler E-truck (zie foto). De truck wordt geladen met groene stroom afkomstig van de zonnepanelen op het depot van AB InBev in Anderlecht. De MAN Electric Truck heeft een capaciteit van 160 autonome kilometers en kan op één ronde een tiental zaken bezoeken in het Brusselse. De brouwer wil tegen 2040 net zero gaan in de volledige waardeketen van boer tot consument. (KH)

OEKRAINE –

Transport- en logistieke groep ECS uit Zeebrugge doneerde achttien palletten met verzorgingsproducten en voeding – waaronder een groot aandeel speculoos – voor vluchtelingen uit Oekraïne. Het transport wordt vanaf Maasmechelen overgenomen door Corneel Geerts, die de goederen naar de Pools-Oekraïnse grens brengt voor distributie naar hulporganisaties. Eveneens in Zeebrugge reikt Middlegate Europe de hand naar organisaties die transport zoeken. (RJ)

PANTSERWAGENS – 

De Nederlandse politie heeft op 10 maart 2022 op de snelweg A2 nabij Maastricht twee pantserwagens in beslag genomen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ontdekte dat een deel van de munitie aan boord van de pantservoertuigen scherp was en dus niet onklaar was gemaakt. Volgens de woordvoerder van EOD was het transport onderweg naar het Verenigd Koninkrijk. “In elk geval niet naar de Oekraïne”, zei hij. Wat het wapentuig in Engeland zou moeten doen, is nog niet duidelijk. (JD)

STEUNFONDS –

Door zijn grote inbreng van Oost-Europeanen beleeft het segment van het transport en logistiek voor de automotive sector zeer intens de oorlogscrisis in Oekraïne tussen Rusland. De Europese sectorfederatie startte een steunfonds en meldt dat diverse leden concrete actie ondernemen. Het Poolse bedrijf CMPL bijvoorbeeld helpt bij het opvangen van vierhonderd vluchtelingen. Manvesta uit Litouwen heeft honderden medewerkers in Oekraïne en helpt nu om hun families naar Litouwen over te brengen. De Ierse groep Green Tiger neemt deel aan een groot Iers konvooi met hulpgoederen naar de Pools-Oekraïne grens. (RJ)

COKE – 

Het openbaar ministerie heeft op 10 maart 2022 tien jaar cel en 80.000 euro boete gevorderd voor Joeri V. uit Hamme. De helikopterpiloot en personal trainer is volgens de procureur de spilfiguur in een drugsdossier waarin veertien beklaagden terechtstaan voor de invoer van grote partijen cocaïne via de haven van Antwerpen. In totaal werd er 1,6 ton in beslag genomen. Voor de overige beklaagden werden celstraffen van achttien maanden tot acht jaar geëist. (JD)

EXPLOSIE – 

De onder Thaise vlag varende productentanker ‘Smooth Sea 2′, is op 9 maart 2022 ontploft toen het klaarstond om de haven van Bangkok te verlaten. Bij de explosie kwam een opvarende om het leven. Een andere man liep ernstige verwondingen op. Twee crewleden raakten lichtgewond. Het 39 jaar oud schip vervoerde zo’n 1,8 miljoen liter gasolie en 1,3 miljoen liter diesel. Brandweerploegen hadden ongeveer een uur nodig om het vuur onder controle te krijgen. Beelden van de explosie kunt u hier bekijken. (JD)