DB Cargo, Mammoet, E411, Ekeren, quarantaineschepen en koning Filip

Kort, Varia
Julie Desmet
20220202 Mammoet Klemmenset Windturbines
Mammoet gebruikt klemmenset voor transport onderdelen van een windturbine © Mammoet

In de Antwerpse haven liggen vier schepen in quarantaine door COVID-19, Mammoet maakte voor het eerst gebruik van ‘windturbineklemsets’, de Belgische reders roepen op tot waakzaamheid met piraterij en koning Filip is afgereisd naar de haven van Duqm.

SPOORBRUG  –

Spoornetbeheerder Infrabel start deze maand met de bouw van een nieuwe spoorbrug aan de Statiestraat in Ekeren. De brug is onderdeel van een belangrijke goederenspoorlijn naar de haven van Antwerpen. De werken zullen bijna vier jaar (gefaseerd) duren en vertegenwoordigen een investering van 13 miljoen euro. De nieuwe brug is 48 meter lang en 12 meter breed. Om vlot verkeer te blijven garanderen tijdens de werken zal lokaal een omleidingsspoor aangelegd worden. De investering staat in het teken van de modal shift van weg naar spoorvervoer. (KH)

MAMMOET – 

Met het oog op de steeds hoger wordende windmolens, maakte specialist in zwaar vervoer Mammoet voor het eerst gebruik van ‘windturbineklemsets’ (zie foto). Mammoet regelde recent het transport van torendelen voor ArcelorMittal in Gent. De flexibiliteit van deze units zorgt ervoor dat onshore windtransportprojecten doorgang kunnen vinden aan bermen, straatmeubilair of bruggen. Dankzij de klemmen kan de hoogte met ongeveer een meter worden verkleind. (JD)

KONING – 

Koning Filip en koningin Mathilde zijn afgereisd naar Oman voor een tweedaags bezoek dat voornamelijk rond de energietransitie zal draaien. Op vrijdag 4 februari 2022 zullen koning Filip en sultan Haitham bin Tariq Al Said de Antwerpse partnerhaven van Duqm inhuldigen. De haven zet sterk in op het transport van groene waterstof, net zoals België. Eerder dit jaar verwierf DEME in de Speciale Economische Zone van Duqm maar liefst 150 km2 voor hernieuwbare energieproductie. (JD)

QUARANTAINE – 

Steeds meer grote zeeschepen moeten in quarantaine blijven in de haven van Rotterdam vanwege coronabesmettingen. Volgens de laatste cijfers van het Havenbedrijf gaat het om achttien schepen met in totaal honderden mensen aan boord en tal van containers en andere vracht. Begin januari 2022 waren het er nog negen. Het Havenbedrijf Antwerpen gaf melding van vier schepen die in de haven in quarantaine liggen. Zij kunnen noch vertrekken, noch laden of lossen. (JD)

PIRATERIJ – 

De Koninklijke Belgische Redersvereniging (KBRV) roept op tot waakzaamheid met piraterij. Volgens het jaarverslag over piraterij van het ICC International Maritime Bureau hebben gewapende overvallen op zee in 2021 een historisch dieptepunt bereikt sinds 1994, maar de dreiging blijft. “De algemene daling van het aantal incidenten betekent niet dat de piraterij zo goed als uitgeroeid is”, zegt Wilfried Lemmens, directeur van de KBRV. “Het rapport toont duidelijk aan dat de onderdrukking van piraterij alleen kan slagen dankzij de nauwe samenwerking tussen regeringen en de aanwezigheid van internationale verdedigingsschepen.” (JD)

DB CARGO – 

De Europese Commissie start een onderzoek naar staatsteun aan spooroperator DB Cargo. Dat meldt het Netzwerk Europaïscher Eisenbahnen (NEE). Europa zal onderzoeken of die steun compatibel is met de geldende regelgeving. Zo zou de Duitse overheid al sinds 2012 de verliezen van DB Cargo dekken. In december 2021 keurde Europa nog 88 miljoen euro steun goed, ter compensatie van verliezen door de coronacrisis. “Ook een staatsbedrijf dat concurreert met andere ondernemingen moet zich houden aan marktmechanismen. Eerlijke concurrentie draagt bij tot de verdere groei van het spoorgoederenvervoer”, zegt de spoororganisatie. (KH)

E411 –

Wegen en Verkeer voert van maandag 7 februari tot vrijdag 25 februari onderhoudswerken uit aan de afvoersystemen in de zijberm richting Namen op de snelweg E411 tussen de bovenbruggen van de Rameistraat en Leemveldstraat in Overijse aan de Waalse grens. Om veilig te kunnen werken, wordt over een lengte van 1,2 km de pechstrook en het trage rechtse rijvak ingenomen met vaste signalisatie. Op de snelweg blijven dan nog twee rijvakken beschikbaar in de rijrichting van Namen. (YDS) 

ZANDVLIETSLUIS – 

De Zandvlietsluis op de Antwerpse rechteroever is op 3 februari 2022 van 4.00 uur tot 17.00 uur tijdelijk buiten dienst wegens onderhoudswerken. (JD)