
In het pas verschenen Flowsmagazine brengt de redactie de nieuwste inzichten over de autologistiek, een sector in volle transitie. Als tweede in de rij neemt autospecialist Mark Pecqueur het woord over de strategie van Chinese automerken.
Voorlopig zijn Chinese automerken op de Europese wegen nog een zeldzaamheid, maar hun offensief zwelt aan. “Binnenkort is het hek van de dam en komen de Europese constructeurs te laat”, zegt Pecqueur.
Volgens het financiële nieuwsplatform Bankless Times werden vorig jaar wereldwijd 6,6 miljoen elektrische wagens verkocht, waarvan 3,4 miljoen in China. Het Chinese aandeel was daarmee zelfs al groter dan het wereldwijde totaal van 3 miljoen elektrische wagens in 2020 en 2,2 miljoen in 2019.
“Toch wil dat niet zeggen dat de Chinezen van elektrisch rijden houden”, zegt Pecqueur, die naar China op studiebezoek ging. De autospecialist is docent en onderzoeker aan de Thomas More Hogeschool – met vestigingen in de provincie Antwerpen – en trainer en keynotespreker bij Fabriek Kramiek. “Het elektrisch rijden wordt in China gestimuleerd om de luchtkwaliteit in de grote steden te verbeteren. De nummerplaat voor een elektrische wagen is er gratis. Maar elke Chinees die het zich kan permitteren, koopt voor zijn prestige een Europese wagen met liefst een dikke V8- of V12-verbrandingsmotor. Voor de nummerplaat betalen ze met plezier omgerekend meer dan 12.000 euro, gewoon om te tonen dat ze geen ‘loser’ van het gepeupel zijn.”
Mogen we het dan merkwaardig vinden dat bijvoorbeeld de Chinese groep Geely (Volvo) wel zijn elektrische merk Polestar als een premium brand in de Europese markt zet? “Doordat tal van Europese merken in China fabrieken hebben, leerden ze daar hoe ze kwaliteit moeten produceren. Maar doorgaans zijn de elektrische wagens voor hun thuismarkt van een veel minder kaliber dan wat ze voor Europa bouwen.”
Plaats 28
Op de Europese wegen komen de elektrische wagens van Chinese merken maar zoetjesaan opzetten. Volgens de cijfers van federatie FEBIAC werden in het eerste kwartaal van dit jaar in België 103.146 nieuwe wagens ingeschreven. Op nummer één stonden de 9.460 BMW’s. Als eerste Chinese merk kwam pas op de 28e plaats Polestar (441 wagens), gevolgd door Lynk & Co (29e plaats met 400 wagens), MG (35e met 137), DFSK (38e met 48) en BAIC (44e met 16).
“Dit is maar de voorwacht van een exportgolf”, zegt Pecqueur. “China werpt zich met man en macht op zijn rol van grootste exporteur van technologische producten, niet alleen van wagens. Studenten worden naar de beste universiteiten ter wereld gestuurd en overal ter wereld koopt China mijnen op om zich van grondstoffen te verzekeren.”

Hek van de dam
De grote doorbraak van Chinese elektrische wagens in Europa zal via een zijspoor gebeuren. “De Chinezen zullen ons te vlug af zijn via het autonoom rijden. Dat komt door de manier waarop zij met technologische ontwikkelingen omgaan. In het Westen moet alles eerst tot in de puntjes getest en bewezen zijn, vooraleer het veilig op de consument losgelaten mag worden. De Chinese overheid daarentegen laat zonder grote beperkingen ingrijpende vernieuwingen toe en stelt pas gaandeweg regels op. Nu al rijden er in Shanghai honderd procent autonome voertuigen. Hun bedrijven nemen een enorme voorsprong door de vrijheid om innovatie meteen in de praktijk om te zetten. Zij durven dingen waar wij in Europa van terugschrikken.”
“De impact van het autonoom rijden, is niet te onderschatten. Velen vergissen zich daarin. De eerstkomende jaren gaat ook op andere plaatsen in de wereld het hek van de dam. Het Koreaanse Hyundai bijvoorbeeld lanceert in 2023 autonome taxi’s en Mercedes-Benz plant in 2025 autonome trucks. In Duitsland kun je sinds vorig jaar autonome voertuigen wettelijk inschrijven. Vanaf 2026/2027 mogen we de Chinese autonome, elektrische wagens massaal in Europa verwachten.”
Dringend herpakken
De Chinese automerken zijn hier nog relatief onbekend en onbemind, maar dat kan snel veranderen, meent Pecqueur. “In Europa is brand value belangrijk. Veel Europese constructeurs zeggen nu al dat ze geen goedkope elektrische voertuigen kunnen maken. Ik zie de Chinezen dat onderste segment van de markt volledig opnemen. Van daaruit kan consumentenvertrouwen ontstaan, naar het voorbeeld van Dacia, dat zijn reputatie opbouwde met goedkope maar degelijke wagens.”
Er komt ook een grote verandering in het transport en de logistiek na de levensduur van de wagens. In tegenstelling tot auto’s met verbrandingsmotoren, die hun weg vinden naar de tweedehandsmarkt in Afrika en het Midden-Oosten, zullen elektrische wagens terug op het schip naar China gaan. “De Chinezen zullen gretig de batterijen en auto’s vol zeldzame materialen terugnemen. Dat zal hen geen geld kosten, integendeel. En de schepen hebben op hun terugreis naar het Oosten toch plaats over. De markt van de batterijen heeft Europa sowieso al aan China verloren en zelfs voor motoren op waterstof komt het animo van de Chinezen. Europa moet zich dringend herpakken in plaats van zich als een lammetje naar de economische slachtbank te laten leiden.”
Roel Jacobus