CEO Scania: “40 ton e-truck haalbaar in 2023”

Nieuws, Transport
Yannick De Spiegeleir
Scania's CEO Christian Levin
Scania’s CEO Christian Levin © Scania

Scania verwacht tegen 2023 elektrische vrachtwagens van 40 ton op de markt brengen met een rijbereik van ongeveer 4 uur. Tegen 2030 wil de vrachtwagenbouwer dat elektrische voertuigen de helft vertegenwoordigen van zijn verkoopcijfers.

In een kort interview krijgt Scania’s CEO Christian Levin de vraag voorgelegd of de elektrificatie van de vrachtwagenmarkt op de snelheid zit die hij had verwacht. “Het antwoord op die vraag is dubbel”, stelt Levin in een videoboodschap. “De verwachte lawine aan bestellingen bij onze klanten blijft uit. Door de krapte van de marges in de transportsector moet de total cost of ownership (TCO) van e-trucks op hetzelfde peil zitten als die van dieseltrucks. Nog belangrijker is de aanwezigheid van een adequate laadinfrastructuur. Die evolutie gaat helaas trager dan verwacht.”

Toch ziet de Scania-topman de komende jaren mogelijkheden voor de doorbraak van de e-truck. “De technologische vooruitgang op vlak van batterij- en aandrijvingstechnologie verloopt dan weer sneller dan verwacht. We verwachten tegen 2023 een elektrische truck van 40 ton, een gangbaar model op de Europese transportmarkt, te lanceren die een rijbereik heeft van ongeveer 4 uur afgewisseld met oplaadbeurten van 45 minuten. We stellen ons als doel dat tegen 2025 10% van onze verkoop bestaat uit elektrische voertuigen, tegen 2030 willen we dat aandeel versneld opdrijven naar 50%.”

Yannick De Spiegeleir