Colruyt trekt vloot e-trucks Scania op van twee naar veertien stuks

Nieuws, Wegtransport
Yannick De Spiegeleir
Elektrische truck Scania voor Colruyt Group
Elektrische truck Scania voor Colruyt Group © Scania

Na een geslaagde test met twee Scania BEV-bakwagens, plaatst Colruyt Group een bijkomende bestelling van twaalf elektrische Scania BEV-trucks. Tegen 2030 wil de supermarktgroep zijn eigen vrachtvervoer ‘zero emissie’ maken.

Colruyt Group pionierde eind 2022 met de ingebruikname van zijn allereerste 100% elektrische Scania. De 25P BEV met koelopbouw, die wat later het gezelschap kreeg van een tweede exemplaar, biedt met een batterijcapaciteit van 300 kWh een rijbereik tot zo’n 250 kilometer.

“De ervaring met die eerste twee exemplaren gaf ons een goed beeld over de inzetbaarheid,” zegt Michel Schoukens, aankoper bij Colruyt Group. “Het rijbereik is voldoende groot om zonder impact op de planning 100% elektrisch te leveren in centrumsteden. Bovendien kregen we van Scania zowel bij de bestelling als bij het gebruik een goede begeleiding. Ook de chauffeurs vinden de elektrische bakwagens heel comfortabel, stil en efficiënt in de stad. Die positieve ervaringen en de technische evoluties die Scania sindsdien doorvoerde, met onder andere een batterijpakket met een nog grotere capaciteit, hebben geleid tot deze nieuwe bestelling.”

Concreet gaat het om extra bakwagens voor de vloot van Solucious, de horecagroothandel van de Belgische groep, en een 4×2-trekker en 6×2-bakwagen voor Davytrans, de transportafdeling van Colruyt Group.

Batterijpakket

Colruyt Group koos bij die nieuwe bestelling voor een Scania 40R-trekker en een 25P 6×2-bakwagen met vaste laadbak en laadklep, beide voorzien met de grootst verkrijgbare batterijcapaciteit van 624 kWh. De overige tien exemplaren zijn identiek aan de bakwagens die al in gebruik zijn, compleet met koelopbouw, maar het batterijpakket evolueerde ondertussen naar een grotere capaciteit.

“De nieuwe exemplaren die we binnenkort in gebruik nemen, beschikken over een batterijcapaciteit van 416 kWh. Dat moet resulteren in een nog groter rijbereik, zodat we in de toekomst ook klanten buiten de stad emissievrij kunnen beleveren zonder impact op de planning”, aldus Schoukens.

De nieuwste evolutie van de BEV-modellen van Scania is verkrijgbaar met een bruikbare batterijcapaciteit van 416 kWh of 624 kWh, goed voor een rijbereik tot 520 km bij een totaal treingewicht van 29 ton. Dankzij het DC-laadvermogen van 375 kW (met snellader dus) is het batterijpakket in minder dan 80 minuten weer opgeladen.

Eerste stappen

De keuze voor twaalf bijkomende 100% elektrische Scania BEV-modellen past in de duurzaamheidsstrategie van Colruyt Group, waarbij het transport een grote rol speelt.

“Solucious heeft een grote eigen vloot, en dit zijn de eerste stappen om de uitstoot van die vloot naar nul te herleiden. Het doel van Colruyt Group is om tegen 2030 ons eigen vrachtvervoer zero-emissie te maken, waarbij batterij-elektrische vrachtwagens zonder lokale uitstoot een grote rol spelen. Tegen 2035 gaan we nog een stap verder, en moeten de stroom en waterstof die gebruikt worden om onze vloot rijdend te houden, volledig groen zijn. Wetende dat al onze chauffeurs samen tot 200.000 kilometer per dag afleggen, vijf keer rond de aarde, zal de impact van die vergroening stevig zijn”, besluit Schoukens.

Colruyt trekt vloot e-trucks Scania op van twee naar veertien stuks – Flows

Colruyt trekt vloot e-trucks Scania op van twee naar veertien stuks

Nieuws, Wegtransport
Yannick De Spiegeleir
Elektrische truck Scania voor Colruyt Group
Elektrische truck Scania voor Colruyt Group © Scania

Na een geslaagde test met twee Scania BEV-bakwagens, plaatst Colruyt Group een bijkomende bestelling van twaalf elektrische Scania BEV-trucks. Tegen 2030 wil de supermarktgroep zijn eigen vrachtvervoer ‘zero emissie’ maken.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

 

Ben u al abonnee?

Login