Cargohyperloop langs Nederlandse A4 leidt tot 1 miljoen ton minder CO2

Nieuws, Transport
Adrie Boxmeer
Een artist's impression van de cargohyperloop langs de A4 in Nederland
Een artist’s impression van de cargohyperloop langs de A4 in Nederland © Hardt Hyperloop

De bouw van een cargohyperloop tussen Amsterdam, Den Haag en Rotterdam langs de A4 reduceert de CO2-uitstoot met 1 miljoen ton. Dat blijkt uit een studie van Hardt Hyperloop, waarin onder meer Schiphol, Havenbedrijf Rotterdam en APMT samenwerken.

Ook zorgt de hyperloop ervoor dat er vanaf 2030 dagelijks 1.100 vrachtwagens minder op de A4 zullen rijden. In een artikel van Transport & Logistiek merkt Dominik Härtl van Hardt Hyperloop op dat de A4 een van de meest overbelaste snelwegen van Nederland is. De hyperloop is volgens Härtl het antwoord op de groeiende vraag naar duurzame oplossingen voor goederenvervoer. Ook kan de hyperloop bijdragen aan de vermindering van veel negatieve neveneffecten van de logistieke sector, zoals ongevallen, lawaai en files.

1,5 miljard euro

De aanleg van het hyperloopnetwerk kost ongeveer 1,5 miljard euro. Volgens Härtl is dat een stuk minder dan de investeringen die tot nu zijn gedaan om de bereikbaarheid van de Randstad te vergroten. Daarnaast krijgt de industrie door de aanleg een stimulans en biedt die een werkgelegenheid aan minstens 13.000 mensen, aldus Härtl. 

Adrie Boxmeer