Frans spoor en binnenvaart samen voor intermodalere Seine-Scheldeas

Nieuws, Transport
Koen Heinen

De Franse spoornetbeheerder SNCF Réseau en waterwegbeheerder VNF zullen de operationele complementariteit tussen het spoor en het binnenvaartnet verbeteren om de modal shift te bevorderen. Er komen gezamenlijke projecten op de Seine-Scheldeas.

SNCF Réseau en VNF hadden begin dit jaar al een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Daaruit is nu een gezamenlijke ‘roadmap’ voortgevloeid met duidelijke doelstellingen voor het noordoosten van Frankrijk, zo meldt Railfreight.com.

Coördinatie spoor- en binnenvaartstromen

Beide partijen zullen hun binnenvaart- en spoorvervoerstromen coördineren om een gezamenlijk commercieel aanbod te kunnen bieden aan logistieke operatoren en hun klanten. Er komt een speciaal team dat zal samenwerken met verladers. Op die manier zullen ze de noden van de verladers kunnen identificeren en een transportaanbod creëren dat spoor en binnenvaart combineert. Daarmee willen ze zoveel mogelijk vracht van de weg halen.

Seine-Scheldeas

SNCF Réseau en VNF zullen via gezamenlijke projecten de intermodaliteit op de Seine-Scheldeas verbeteren. Ze zullen elkaars netwerken ook als alternatief gebruiken. Wanneer er bijvoorbeeld werken plaatsvinden op het spoor, zullen de klanten op een efficiënte manier gebruik kunnen maken van het waterwegennet. Een digitale tool moet de ontwikkeling van verbindingen tussen hun netwerken mogelijk maken.

Koen Heinen