Transporteurs over dieselplan Vooruit: “Simplistisch en ondoordacht”

Nieuws, Transport
Yannick De Spiegeleir
Vrachtwagenchauffeur tankt diesel
Vrachtwagenchauffeur tankt diesel © Belga Image - Foto Yves Boucau

De sector van het wegvervoer staat op zijn achterste poten over het voorstel van Vooruitvoorzitter Conner Rousseau om de professionele diesel aan banden te leggen. “Het is simplistisch en ondoordacht”, reageert TLV-directeur Lode Verkinderen.

Het was in een interview met De Morgen dat Conner Rousseau zijn voorstel lanceerde om de schaar te zetten in de korting op de accijnsverhoging van diesel voor professionele vervoerders. “Geen enkel ander land geeft zoveel geld uit aan subsidies voor professionele diesel”, aldus de voorzitter van Vooruit.

Geen alternatief

De beroepsfederaties van de transportsector zijn ontstemd. “Er is vandaag geen valabel alternatief op technisch, operationeel en financieel vlak voor diesel. De markt voorziet nog geen elektrische trekkers voor zwaar vervoer, de laadinfrastructuur ontbreekt en de total cost of ownership (TCO) voor zero-emissietrucks ligt vele malen hoger dan een dieselvoertuig”, zegt Philippe Degraef, directeur van beroepsfederatie Febetra. “De afschaffing van de professionele diesel zal de transportkosten met gemiddeld 4% doen stijgen.”

Simplistisch

Ook TLV-directeur Lode Verkinderen wuift het voorstel weg als “simplistisch en ondoordacht”. “Dankzij de subsidies voor professionele diesel is transport goedkoper. Het afbouwen van de professionele diesel zal onverminderd een effect hebben op de kostprijs van een product voor de eindverbruiker. Als men ervoor wil zorgen dat er gedecarboniseerd wordt, dan zullen er subsidies moeten komen voor de alternatieven.”

Verkinderen geeft aan dat Rousseau een denkfout maakt. “Voor iedere cent aan de transportsector krijgt de overheid 1,25 euro aan inkomsten. Als je op ongecontroleerde wijze de professionele diesel afbouwt, zullen buitenlandse én Belgische transportondernemers die in het buitenland rijden niet meer in België tanken en dan speel je ook die 1,25 euro kwijt.”

Rampzalig

Diezelfde analyse maakt ook UPTR. “De professionele diesel afschaffen zou een rampzalige beslissing zijn. Voor zwaar vervoer zijn de zero-emissie-alternatieven vandaag gewoon te duur. Veel buitenlandse chauffeurs die nu in ons land tanken, zouden dat niet langer meer doen. Onder de eindstreep zal dat een negatief resultaat betekenen voor de staatskas”, zegt woordvoerder Ronald Tiebout.

Yannick De Spiegeleir

Transporteurs over dieselplan Vooruit: “Simplistisch en ondoordacht” – Flows

Transporteurs over dieselplan Vooruit: “Simplistisch en ondoordacht”

Nieuws, Wegtransport
Yannick De Spiegeleir
Vrachtwagenchauffeur tankt diesel
Vrachtwagenchauffeur tankt diesel © Belga Image - Foto Yves Boucau

De sector van het wegvervoer staat op zijn achterste poten over het voorstel van Vooruitvoorzitter Conner Rousseau om de professionele diesel aan banden te leggen. “Het is simplistisch en ondoordacht”, reageert TLV-directeur Lode Verkinderen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.