Marc Coucke pompt geld in Leuvense parkingtool voor truckchauffeurs

Nieuws, Transport
Yannick De Spiegeleir
Truckstop26bis in Heusden-Zolder
Truckstop26bis in Heusden-Zolder © PhVDo

Het Leuvense OTRA Solutions lanceert een realtime-parkingtool om een plaats te reserveren op een beveiligde parking. Het kan rekenen op de financiële inbreng van Marc Coucke om het platform op de Europese kaart te zetten.

Met zijn digitaal platform wil OTRA chauffeurs, bedrijven en parkinguitbaters in de transportsector samenbrengen. Naast de fileproblematiek baren de toenemende criminaliteit langs de Europese wegen en het tekort aan veilige en degelijke parkeerfaciliteiten de transportwereld grote zorgen. Per dag zijn er in heel Europa tegelijk honderdduizend parkeerplaatsen voor vrachtwagens te kort.

Gegarandeerde boeking

De parkingtool van OTRA is wel niet de eerste in zijn soort. Zo biedt de Transpark-app van de International Road Transport Union (IRU) een overzicht van bewaakte parkings in Europa en de beveiligde parking Truckstop26bis in Heusden-Zolder, die deel uitmaakt van het netwerk van OTRA, is ook terug te vinden op de app Truck Parking Europe, eveneens een platform voor parkeergelegenheid voor truckchauffeurs.

OTRA wil het verschil maken met een mobiele reservatietool waarmee de chauffeur op basis van realtime parkeerinformatie een gegarandeerde boeking maakt op een beveiligde parking en online een verzekerde betaling uitvoert. Chauffeurs krijgen na reservatie een QR-code om de parking binnen te rijden. Het systeem doet denken aan het succes van Booking.com voor het reserveren van een vakantieverblijf.

Betalen voor veiligheid

Isabelle De Maegt, woordvoerder van beroepsfederatie Febetra, wil het initiatief een kans geven. “Het succes zal afhangen van het aantal parkings dat zich aansluit bij OTRA. Als dit het leven van de chauffeurs kan vergemakkelijken, is het een meerwaarde. Sowieso zal het niet alle problemen oplossen. Zo blijven er te weinig parkeerplaatsen en missen heel wat parkings voorzieningen voor chauffeurs. Ook het betalen voor een beveiligde parking kan een struikelblok vormen, want de kosten lopen al op, onder meer door de kilometerheffing.”

Coucke

OTRA kan alvast rekenen op een investering van de bekende ondernemer Marc Coucke en zijn nv Alychlo. Eerder pompte ook overheidsinvesteringsmaatschappij PMV middelen in de Leuvense onderneming. Truckstop26bis in Heusden-Zolder is momenteel de enige beveiligde truckparking in het netwerk van OTRA, maar tegen het najaar moeten 50 bedrijven en 21 parkings op het platform operationeel zijn. In de toekomst wil het bedrijf ook volledig uitgeruste parkings van over heel Europa op het platform.

Yannick De Spiegeleir