Sociale dumping: zes vrachtwagens in beslag genomen in Gentse haven

Nieuws, Transport
Yannick De Spiegeleir
Politiecontrole vrachtwagen (archief)
Politiecontrole vrachtwagen (archief) © Belga image - Eric Cornu

Bij een controle rond sociale dumping zijn zondag in de Gentse haven zes vrachtwagens in beslag genomen. Zo vernam persagentschap Belga. Ook een bestelwagen en twee opleggers op de geïmproviseerde parking werden in beslag genomen.

De gecoördineerde controle van de RSZ-inspectie, de arbeidsinspectie, de scheepvaartpolitie en de federale wegpolitie gebeurden in de Daniël Kinetstraat en Alphonse Sifferlaan, waar vrachtwagens samenkomen in het weekend. De actie kwam er op vraag van het arbeidsauditoraat, dat een onderzoek voert naar een Bulgaarse firma die chauffeurs uit Noord-Macedonië tewerkstelt.

Postbusadres

Het vermoeden bestaat dat de Bulgaarse firma niet meer is dan een postbusadres en dat het transportwerk uitsluitend in België en in de omringende West-Europese landen wordt verricht, zegt arbeidsauditeur Danny Meirsschaut. “Er werden ongeveer vijftig trekkers van verschillende firma’s aangetroffen. De aanwezige chauffeurs werden verhoord. De actie valt binnen het kader van de aanpak van de zogenaamde sociale dumping in de transportsector waarbij schromelijk onderbetaalde chauffeurs lange periodes ver van huis werken en niet anders kunnen dan hun zogenaamde vrije tijd in of rond hun voertuig door te brengen, een eind van de bewoonde wereld.”

Geïmproviseerde keuken

De coronapandemie maakt dat nog problematischer, stelt het arbeidsauditoraat. “De sanitaire situatie op die plaats was zeer slecht. De chauffeurs beschikken over maar twee chemische toiletten. Stromend water is niet voorzien, laat staan douches. Een aantal oude opleggers werden gebruikt als geïmproviseerde keuken en eetplaats. Er werden zes trekkers en een bestelwagen in beslag genomen, net als twee opleggers die gebruikt werden als keuken en voor opslag van materiaal.” Er werd ook een boete van 17.000 euro geïnd en de situatie van de geïmproviseerde parking wordt verder opgevolgd door de autoriteiten.

Bij North Sea Port zijn ze op de hoogte van de interventie. “De problematiek van ‘geïmproviseerde parkings’ is de verantwoordelijkheid van elk bedrijf en wordt opgevolgd door bevoegde diensten zoals de scheepvaartpolitie en arbeidsinspectie”, zegt woordvoerder Johan Bresseleers.

Yannick De Spiegeleir