Storm belet uitgaande loodsplichtige scheepvaart

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus
Storm op zee
Storm op zee © Pixabay.com

Door de storm geldt sinds vanmorgen een afvaartverbod voor alle loodsplichtige schepen vanuit de Belgische kusthavens en Scheldehavens. Tegen het springtij tussen 14.30 en 17.00 uur treden de waterkeringspoorten en overstromingsgebieden in werking.

Een stormdepressie trok afgelopen nacht (van woensdag op donderdag) via het Kanaal noordwaarts en smelt samen in het Scandinavische lagedrukgebied. “Hierdoor waait de noordwestelijke wind op donderdagvoormiddag nog stormachtig (8 beaufort) maar hij zal geleidelijk in kracht afnemen”, meldt het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK). In de loop van de vroege ochtend werden de operaties vanop beide loodsstations Wandelaar (westen) en Steenbank (noorden) gestaakt. “We konden de veiligheid van het beloodsingsproces niet meer garanderen. Zodra de omstandigheden het toelaten, kunnen we weer starten. Voorlopig valt daar moeilijk een tijdstip op te plakken”, zegt Charlotte Devriendt van de communicatiedienst van MDK.

“Sinds 08.17 uur geldt een afvaartverbod voor alle loodsplichtige schepen vanuit de Belgische kusthavens en Scheldehavens”, vernemen we bij het afdelingshoofd van de nautische dienst kapitein Peter Degroote in Zeebrugge. “Gisteravond werd al een preventief afvaartverbod ingesteld voor uitgaande, niet swath operabele, schepen met verwachte aankomst op loodsenkruispost na 3.00 uur deze morgen. De loodsenkruispost Wandelaar werd gestaakt voor niet swath operabele schepen sinds 4.30 uur en voor alle schepen sinds 6.00 uur.”

Vertragingen Antwerpen

Bij Port of Antwerpen is er vanmorgen hinder. “Een paar schepen hadden deze donderdagochtend op linkeroever door de felle rukwinden moeite om koers te houden. Maar onze slepers kregen dat samen met de sleepdiensten op de Schelde redelijk snel onder controle”, vertelt Gert Ickx, corporate communication advisor van Port of Antwerp.

Weggewaaid

De terminals moesten zich aan de wind aanpassen. “Deze nacht kon er een aantal uren niet geopereerd worden op onze terminals, met vertragingen tot gevolg”, meldt Ellen Meuwissen, business support & development manager bij MSC. 

“MPET lag stil om 6.00 uur. Tegen 8.00 uur waren we weer volledig operationeel”, meldt Vincent Thijs, communicatiecoördinator voor PSA Antwerp. “Er zijn een tiental containers beschadigd geraakt die momenteel worden hersteld.” Op Kaai 913 bij PSA waaiden vijf containers weg. 

In de haven van Zeebrugge zijn twee verwachte aankomsten van cruiseschepen geannuleerd wegens de weersomstandigheden.

Springtij op komst

In combinatie met het springtij kan de strakke wind tot hoge waterstanden leiden. Vanmiddag rond 14.30 uur verwacht MDK aan de Kust een zeer hoge waterstand van 565 cm. In Oostende, Nieuwpoort en Blankenberge zijn de havendammen en het staketsel voor het publiek gesloten tot en met vrijdagavond.

“Op de Zeeschelde in Antwerpen verwachten we om 17.00 uur een waterstand van circa 6,80 meter TAW”, twittert Wim Dauwe, afdelingshoofd afdeling Zeeschelde-Zeekanaal van De Vlaamse Waterweg. De stad Antwerpen meldt dat de waterkeringspoorten op de Scheldekaaien om 15.00 dicht gaan en er verschillende gecontroleerde overstromingsgebieden van het Sigmaplan in werking zullen treden. Auto’s die daar geparkeerd staan, kunnen best tijdig verplaatst worden. Vermoedelijk rond 18.00 uur zullen de poorten weer worden geopend. 

Veerdiensten

De hoge waterstand zal ook de veerdiensten hinderen. Op de Schelde is rond 16.00 uur de afvaart van de laaste overvaart tussen Bazel en Hemiksem gepland. Ongeveer een uur later zouden ook de diensten Sint-Anna en Kruibeke-Hoboken tijdelijk stilvallen.
De veerdienst in Oostende zal mogelijk hinder ondervinden. Daar is intussen al de kustbaan tussen Oostende en Middelkerke gesloten wegens opwaaiend zand.

Roel Jacobus, Julie Desmet