Hulpdiensten bestrijden incidenten North Sea Port grensoverschrijdend

Nieuws, Scheepvaart
Yannick De Spiegeleir
De hulpdiensten en North Sea Port werken nauwer samen voor een grensoverschrijdende incidentenbestrijding
De hulpdiensten en North Sea Port werken nauwer samen voor een grensoverschrijdende incidentenbestrijding © Ingezonden foto

North Sea Port, Brandweerzone Centrum en Veiligheidsregio Zeeland gaan nauwer samenwerken om incidenten in het Nederlands-Belgische havengebied te bestrijden. Ze zullen noodplannen samen maken en inoefenen.

Een schip vaart tegen een brug waardoor de scheepvaart wordt gestremd, een brand in een bedrijf met rookontwikkeling die tot kilometers ver te zien is of olie op het water die meedrijft met de wind. Het zijn enkele voorbeelden van wat er kan misgaan in een haven. In het havengebied North Sea Port zijn de gevolgen al snel over de aanwezige Nederlands-Belgische grens merkbaar.

Tot nu toe werkten Veiligheidsregio Zeeland, Brandweerzone Centrum en North Sea Port bij het bestrijden van zulke incidenten elk volgens eigen afspraken en werkwijzen. De drie partijen breiden met hun overeenkomst de bestaande samenwerking uit door de incidentenbestrijding gezamenlijk aan te pakken alsof er geen grens zou bestaan.

De voorbereiding en de organisatie van de incidentenbestrijding wordt voortaan samen gedaan, om de veiligheid in de haven te verhogen en het havengebied toegankelijk te houden voor de scheepvaart, de bedrijven en voor wie er werkt.

Kennis delen

Dat gebeurt door samen (nood)plannen te maken en die in te oefenen. En door mensen, kennis en (specialistisch) materieel te delen. De focus ligt op het delen van informatie over risico’s en maritieme veiligheid, het maken van afspraken over hoe bij een crisis de communicatie over de grens heen verloopt, het vergroten van de vakbekwaamheid en het klaarmaken van voorzieningen voor de opvang van slachtoffers en het onderbrengen van de hulpdiensten.

Tijd winnen

Kolonel Wim Van Zele, zonecommandant van Brandweerzone Centrum: “Bij een groot incident in de haven is het van cruciaal belang om korte lijnen te hebben met North Sea Port en onze Nederlandse collega’s. Door meer samen te werken en samen te oefenen, winnen we een pak tijd bij een industriële interventie in de haven. Edith Van der Reijden, directeur Veiligheidsregio Zeeland vult aan: “Als grensregio weten we als geen ander dat een incident of crisis niet stopt bij de grens. Samen maken we de regio aan beide zijden van de grens veiliger.”

Yannick De Spiegeleir