Maartje Driessens zoekt met PAI nieuwe investeerders in Porto do Açu

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
Maartje Driessens
Maartje Driessens © Porto do Açu

Maartje Driessens is sinds 1 juli 2021 aan de slag als international business development manager in de Braziliaanse haven van Açu. Als ‘hunter’ gaat ze samen met Port of Antwerp International (PAI) op zoek naar nieuwe investeerders voor de haven.

“Met het vertrek van Tessa Major wordt de commerciële afdeling geherstructureerd”, vertelt Maartje Driessens. “Tessa focuste vooral op de groei op lange termijn van het havencomplex. Mijn focus ligt meer op een kortetermijnstrategie. Als ‘hunter’ ga ik samen met Port of Antwerp International (aandeelhouder van Porto do Açu red.) op zoek naar investeerders voor de haven. We hebben nog open terreinen beschikbaar aan het water en in onze industriële zone.”

Commodity boom

“De tijd is rijp om partners te zoeken voor de multipurpose-terminal T-Mult”, gaat ze verder. “We zitten nog maar net over de helft van 2021 en hebben het recordvolume van vorig jaar al gebroken. We hebben nieuwe assets op onze terminal zoals een overdekt magazijn en behandelen nu ook goederen zoals fertilizers. We voelen dat de markt terug aantrekt is na de coronapandemie. Er is een enorme ‘commodity boom’.”

De Braziliaanse privéhaven is sinds vijf jaar operationeel. “Ik heb een internationale achtergrond bij het Havenbedrijf Antwerpen waar ik instond voor business development in Latijns-Amerika. In mijn vorige functie bij Açu als strategic partnerships manager was mijn focus ook altijd internationaal. Mijn nieuwe functie is een volgende logische stap. Daar komt nog eens bij dat ik hier de enige Belgische ben”, lacht ze. 

Uit de comfortzone

Maartje is vooral enthousiast om uit haar ‘comfortzone’ te stappen. “In mijn vorige rol had ik een meer ondersteunende taak”, vertelt ze. “Via partnerships spoorde ik interessante bedrijven op. Die ‘leads’ gaf ik dan door aan mijn collega’s voor verdere onderhandelingen. Soms vond ik het jammer dat het verhaal daar voor mij stopte. Ik krijg nu de kans om mijn capaciteiten te laten zien en het hele commerciële proces van begin tot eind op te volgen.” 

Twee vrouwen

Vandaag is ze al 3,5 jaar operationeel in Porto do Açu. “Ik kwam hier samen met Tessa aan. We waren twee vrouwen van ongeveer dezelfde leeftijd met dezelfde ambities en dromen. Dat schiep een band. Ik vind het jammer dat ze weg is, en ik heb veel van haar geleerd. Ze heeft me sterk geïnspireerd als professional en me geleerd om meer strategisch te denken. Haar kijk op de business vond ik altijd heel boeiend. Ze is ook een enorme voorvechtster van ‘female empowerment’.”

Recent heeft Porto do Açu een 360-graden-video gelanceerd om de haven beter te leren kennen. Een virtueel havenbezoek is mogelijk via deze link

Julie Desmet