Exit Saverys als toezichthouder Antwerpse tankerrederij Euronav

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
Antwerpse redersfamilie Saverys
Antwerpse redersfamilie Saverys © KBRV

Ludovic Saverys, chief financial officer bij de Antwerpse rederij CMB, is teruggetreden uit de raad van toezicht van olierederij Euronav. Daarmee is het laatste lid van de bekende redersfamilie uit de onderneming gestapt.

De raad van toezicht houdt namens de aandeelhouders en werknemers, toezicht op het gevoerde beleid van de raad van bestuur. Op de algemene vergadering van aandeelhouders van Euronav op 20 mei 2021 verstreek het mandaat van Ludovic Saverys (uiterst rechts op foto) als toezichthouder. Het mandaat werd niet verlengd. 

CMB

“Ludovic Saverys zal zich verder concentreren op de ontwikkeling van CMB als private onderneming en de opkomende en groeiende investeringen in waterstof en andere oplossingen voor toekomstige scheepsbrandstoffen”, meldt Euronav. “De familie Saverys blijft de strategie van de raad van bestuur ten zeerste steunen en onrechtstreeks blijven we samenwerken met CMB voor technische en operationele aangelegenheden”, klinkt het verder. 

De familie Saverys controleert de CMB-groep, vanwaaruit Exmar en Euronav zijn ontstaan. Marc Saverys, stichter van Euronav, verliet de raad van bestuur van Euronav in 2015. Dat is hetzelfde jaar waarin Ludovic toetrad als bestuurder. 

Tienjarige evolutie

In de laatste tien jaar schroef de Antwerpse redersfamilie zijn belang in Euronav geleidelijk terug. Die veranderingen kaderden in het proces naar meer onafhankelijkheid. 

Euronav is gegroeid van een marktwaarde van 200 miljoen euro in 2011 – toen de familie Saverys 30% van de aandelen bezat – tot een internationale beursgenoteerde speler met een marktwaarde van 1,6 miljard euro. Vandaag heeft Euronav belangen in 77 grote tankers en is de rederij zowel op Euronext Brussels als de New York Stock Exchange (NYSE) in de Verenigde Staten genoteerd.

Bij de beursnotering op de NYSE in januari 2015 verminderde het familiebelang tot minder dan 10%. Euronav trok toen externe institutionele beleggers aan die hielpen bij de verdere groei van de onderneming via onder meer de overname van concurrent Gener8 Maritime in 2018. Bij die transactie bedroeg het belang van de familie Saverys 7%. In mei 2020 daalde hun participatie tot onder het minimum van 5%

Euronav en CMB blijven hun hoofdzetel delen in hetzelfde gebouw aan De Gerlachekaai in Antwerpen. 

CMB wenste niet te reageren. 

Julie Desmet