Yilport koopt drie containerkranen van MPET

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes
De containerterminal van Huelva
De containerterminal van Huelva © Yilport

De Turkse containerbehandelaar Yilport heeft drie portaalkranen gekocht die nu nog op de MSC PSA European Terminal (MPET) staan. De drie Kalmarkranen vertrekken in juli en zullen overgebracht worden naar een terminal in Zuid-Spanje.

MPET draait al vele maanden op volle toeren. Een toename van het aantal vertragingen van schepen heeft ervoor gezorgd dat sommige containers langer op de terminal blijven staan, zodat alle capaciteit momenteel volledig benut wordt.

Met 41 portaalkranen is de terminal aan het Deurganckdok meer dan voldoende uitgerust. Omdat die nooit allemaal tegelijkertijd gebruikt worden, mag Yilport drie portieken overnemen. Het gaat om kranen die containerschepen met twintig rijen containers bovendeks kunnen lossen en laden.

Containerships

Yilport zal de Kalmarkranen volgende maand overbrengen naar de Spaanse haven Huelva, waar nu nog twee kleinere portieken staan (zie foto). Die haven wordt onder andere aangelopen door shortseadiensten van de CMA CGM-dochter Containerships met schepen van 868 teu. Dankzij de komst van de drie Antwerpse kranen zal de 500 meter lange containerterminal schepen tot 10.000 teu kunnen behandelen.

Stefan Verberckmoes