Tot vijf jaar cel geëist voor poging om 1,2 ton cocaïne uit te halen

Nieuws, Douane
Melanie De Vrieze
MSC PSA European Terminal (MPET)
MSC PSA European Terminal (MPET) © ProMedia

Het openbaar ministerie vorderde donderdag 1 juni in Antwerpen celstraffen tot vijf jaar tegen zes mannen die betrokken waren bij een poging om bijna 1,2 ton cocaïne uit te halen. De partij was al in beslag genomen door de douane in Rotterdam.

Toen de Nederlandse douane een container uit Panama controleerde in de haven van Rotterdam, trof ze tussen de lading verschillende sporttassen aan met daarin 1.160 kilo cocaïne. De partij verdovende middelen werd uit de container gehaald en vervangen door nepdrugs. De container werd vervolgens terug op het schip gezet, dat zijn reis verder zette naar de haven van Antwerpen.

De container werd gelost op Kaai 1742. De speurders zagen op 27 september 2022 hoe havenarbeider João B.P. hem met zijn straddle carrier naast een andere container plaatste en er nog extra containers rond zette. Nadat de sporttassen van de ene naar de andere container werden overgeladen, zette João B.P. de containers terug op hun plaats.

Arrestaties

De container met de sporttassen werd vervolgens opgehaald door vrachtwagenchauffeur Jago S. en naar een loods aan de Oude Baan in Wilrijk gebracht. Toen er vervolgens nog drie andere voertuigen arriveerden, kwam de politie tussen. Naast Jago S. werden ook Zoubair Z., Gilbert S. en Arjan K. gearresteerd. Volgens de procureur moesten zij de sportzakken uitladen en verder verdelen over de voertuigen. In een daarvan werd een verborgen ruimte gevonden, waarin de drugs verstopt konden worden. Via Jago S. kwam ook Nelson D.N. in beeld, die de uithaling geregeld zou hebben.

Bekentenis

João B.P. bekende dat hij de containers verplaatst had voor een switch. Hij was benaderd door het drugsmilieu, maar weigerde eerst mee te werken. Toen er dreigementen naar zijn familie geuit werden, ging hij toch overstag.

Zoubair Z. en Arjan K. gaven hun betrokkenheid op de zitting toe. Er was hen 5.000 en 10.000 euro beloofd om de container mee te helpen uitladen. De meeste beklaagden vroegen de rechtbank om hen een straf (deels) met probatie-uitstel te geven. Gilbert S. was de enige die voor de vrijspraak ging.

Havenverbod

De procureur vorderde voor Nelson D.N., Jago S. en João B.P. vijf jaar cel en 24.000 euro boete. Voor Zoubair Z., Gilbert S. en Arjan K. werd vier jaar cel en 12.000 euro geëist. Voor alle beklaagden werd ook een havenverbod van tien jaar gevorderd. De uitspraak van het vonnis valt op 16 juni.

Het lijkt erop dat de activiteit van de drugstrafikanten in de haven de laatste tijd weer toeneemt. Onlangs werden er op de MPET-terminal nog twee belangrijke drugsvangsten gedaan, een van bijna 2,8 ton en een van 772 kilogram.

Tot vijf jaar cel geëist voor poging om 1,2 ton cocaïne uit te halen – Flows

Tot vijf jaar cel geëist voor poging om 1,2 ton cocaïne uit te halen

Nieuws, Douane
Melanie De Vrieze
MSC PSA European Terminal (MPET)
MSC PSA European Terminal (MPET) © ProMedia

Het openbaar ministerie vorderde donderdag 1 juni in Antwerpen celstraffen tot vijf jaar tegen zes mannen die betrokken waren bij een poging om bijna 1,2 ton cocaïne uit te halen. De partij was al in beslag genomen door de douane in Rotterdam.

Toen de Nederlandse douane een container uit Panama controleerde in de haven van Rotterdam, trof ze tussen de lading verschillende sporttassen aan met daarin 1.160 kilo cocaïne. De partij verdovende middelen werd uit de container gehaald en vervangen door nepdrugs. De container werd vervolgens terug op het schip gezet, dat zijn reis verder zette naar de haven van Antwerpen.

De container werd gelost op Kaai 1742. De speurders zagen op 27 september 2022 hoe havenarbeider João B.P. hem met zijn straddle carrier naast een andere container plaatste en er nog extra containers rond zette. Nadat de sporttassen van de ene naar de andere container werden overgeladen, zette João B.P. de containers terug op hun plaats.

Arrestaties

De container met de sporttassen werd vervolgens opgehaald door vrachtwagenchauffeur Jago S. en naar een loods aan de Oude Baan in Wilrijk gebracht. Toen er vervolgens nog drie andere voertuigen arriveerden, kwam de politie tussen. Naast Jago S. werden ook Zoubair Z., Gilbert S. en Arjan K. gearresteerd. Volgens de procureur moesten zij de sportzakken uitladen en verder verdelen over de voertuigen. In een daarvan werd een verborgen ruimte gevonden, waarin de drugs verstopt konden worden. Via Jago S. kwam ook Nelson D.N. in beeld, die de uithaling geregeld zou hebben.

Bekentenis

João B.P. bekende dat hij de containers verplaatst had voor een switch. Hij was benaderd door het drugsmilieu, maar weigerde eerst mee te werken. Toen er dreigementen naar zijn familie geuit werden, ging hij toch overstag.

Zoubair Z. en Arjan K. gaven hun betrokkenheid op de zitting toe. Er was hen 5.000 en 10.000 euro beloofd om de container mee te helpen uitladen. De meeste beklaagden vroegen de rechtbank om hen een straf (deels) met probatie-uitstel te geven. Gilbert S. was de enige die voor de vrijspraak ging.

Havenverbod

De procureur vorderde voor Nelson D.N., Jago S. en João B.P. vijf jaar cel en 24.000 euro boete. Voor Zoubair Z., Gilbert S. en Arjan K. werd vier jaar cel en 12.000 euro geëist. Voor alle beklaagden werd ook een havenverbod van tien jaar gevorderd. De uitspraak van het vonnis valt op 16 juni.

Het lijkt erop dat de activiteit van de drugstrafikanten in de haven de laatste tijd weer toeneemt. Onlangs werden er op de MPET-terminal nog twee belangrijke drugsvangsten gedaan, een van bijna 2,8 ton en een van 772 kilogram.