Tien miljoen euro coke aan romp fruitsaptanker in Gentse haven

Nieuws, Scheepvaart
Yannick De Spiegeleir
Drugsvangst haven Gent (juni 2021)
Drugsvangst haven Gent (juni 2021) © Belga Image - Nicolas Maeterlinck

In de Gentse haven is een drugslading ter waarde van 10 miljoen euro gevonden op een Braziliaanse fruitsapboot. De cocaïne zat verborgen in drie samengebonden zakken die verborgen waren in een zeekast onder de waterlijn.

De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen heeft maandag 21 juni, samen met de Belgische Douane, de Scheepvaartpolitie en het duikteam van de Nederlandse Douane, een schip gecontroleerd dat sinaasappelsap (in bulk) vervoerde vanuit Santos, Brazilië, naar North Sea Port in Gent.

De Australische federale politie had in het kader van een lopend onderzoek nuttige informatie gedeeld met FGP Oost-Vlaanderen. In samenspraak met het parket van Oost-Vlaanderen werd beslist om over te gaan tot een grondige controle van het schip bij aankomst in de haven.

Duikteam

Om de buitenzijde van het schip te onderzoeken werd een beroep gedaan op de Nederlandse Douane, die ter plaatse kwam met een gespecialiseerd duikteam. Dankzij hun expertise konden er drie zwarte zakken gevonden worden, die in de zeekasten van het schip waren aangebracht. Zeekasten zijn openingen onder water, waarlangs zeewater wordt opgepompt om ballasttanks te vullen, of voor de koeling van de machinekamer.

Uit verder nazicht bleek dat de zakken gevuld waren met cocaïne, die waterdicht verpakt zat. Het totale gewicht van de drugs bedroeg 216 kilo, goed voor een totale straatwaarde van meer dan 10 miljoen euro.

Australië

Het onderzoek naar de organisatie achter het transport is lopende, zowel in België, als in Brazilië en Australië. In Australië werden twee personen opgepakt door de Australische federale politie. Ze worden verdacht van internationale drugsmokkel en lid te zijn van een criminele organisatie. Aan Belgische zijde werden nog geen aanhoudingen verricht.

In het verleden (2016, 2017 en 2019) werd er ook al drugs aangetroffen op verschillende fruitsaptankers. De drugs waren toen verborgen bij de bemanning, in containers, tot zelfs in vaatjes fruitsap. Ook op andere bulkschepen naar de Gentse haven (bijvoorbeeld geladen met kolen) zijn al regelmatig drugs aangetroffen die tussen de lading of aan de buitenkant van het schip verborgen werden.

Yannick De Spiegeleir