Pijpleidingennetwerk voor waterstof op komst in North Sea Port

Nieuws, Scheepvaart
Yannick De Spiegeleir
Minister Van der Straeten klinkt met het Gentse stadsbestuur op de overeenkomst
Minister Van der Straeten klinkt met het Gentse stadsbestuur op de overeenkomst © Yannick De Spiegeleir

North Sea Port, Fluxys, ArcelorMittal en minister van Energie Tinne Van der Straeten zetten hun schouders onder een pijpleidingennetwerk voor waterstof, CO2 en warmte. Een eerste spadesteek wordt verwacht tegen 2025.

Het opzet is de realisatie van pijpleidingen voor waterstof, CO2 en warmte in het Belgische deel van het grensoverschrijdende havengebied van North Sea Port. Via deze pijpleidingen zullen bedrijven die waterstof, CO2 en warmte produceren, importeren, vervoeren en opslaan in verbinding komen met bedrijven die dit als grondstof gebruiken in hun productieprocessen.

Geen verre droom

De pijpleidingeninfrastructuur in het Gentse havengebied wordt op zijn beurt aangesloten op het landelijke netwerk van Fluxys. “North Sea Port is door haar unieke ligging uitermate geschikt om CO2, waterstof en warmte grensoverschrijdend te verbinden”, zegt Daan Schalck, CEO van North Sea Port. “Deze nieuwe infrastructuur is voor bijkomende duurzame, circulaire industrie een extra troef om zich in het havengebied te vestigen.” Schalck benadrukt ook dat het niet om een verre droom gaat, maar dat het startschot van het netwerk over drie, ten laatste vier jaar binnen de mogelijkheden moet liggen.

Protest

Protest tegen de pijpleiding, zoals het geval is voor de plannen tussen Antwerpen en het Ruhrgebied, worden in Gent niet verwacht. “Het gaat om een traject van 16 tot 17 kilometer in havengebied. We spreken hier toch over andere stakeholders.”

Energieminister Van der Straeten beklemtoont het belang van de deelname van ArcelorMittal. “De chemie- en staalsector zijn de grootste industriële uitstoters. De fabriek van ArcelorMittal in Gent is goed voor 8% (9,6 miljoen ton CO2) van de totale CO2-uitstoot van ons land.”

Yannick De Spiegeleir