Port of Antwerp in walstroomproject met havens Hamburg-Le Havre-range

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
Walstroomkast in haven Antwerpen
Walstroomkast in haven Antwerpen © Techelec.eu

Port of Antwerp voert overleg met de havens in de Hamburg – Le Havre range over de uitrol van walstroom. Dat meldde CEO Jacques Vandermeiren tijdens een webinar over de haven van Antwerpen als economische motor van België.

Tijdens het webinar ‘De haven van Antwerpen als strategische en duurzaam economische motor van België’, georganiseerd door de Nationale Bank van België (NBB), informeerde Jacques Vandermeiren, CEO van Port of Antwerp, over investeringen in duurzaamheid en innovatie. Daarbij kaartte hij aan dat er al ideeën zijn voor bepaalde projecten rond Onshore Power Supply (OPS) en dat daar gezamenlijke stappen voor nodig zijn.

“Belangrijk is dat havens zoals Rotterdam, Le Havre en Hamburg dezelfde dynamiek tonen. Walstroom uitbouwen in een haven en niet in de hele range heeft weinig zin”, vertelde hij. “Een reder zal geen investeringen doen op zijn schepen om compatibel te zijn met walstroom als hij dat alleen in Antwerpen kan gebruiken.”

Green bonds

Vandermeiren voerde op vrijdag 7 mei collectief overleg met de “collega-havens”. De uitkomst van de gesprekken is nog niet bekend, maar hij liet wel weten dat er mogelijk een beroep zal worden gedaan op groene obligaties of andere ondersteuning vanuit groene infrastructuurfondsen.

“We zijn bezig met heel wat investeringen die gericht zijn op duurzaamheid en klimaatneutraliteit. Dat daar bepaalde infrastructuurfondsen of investeerders oog voor hebben, is evident. Er lopen gesprekken, maar we zijn nog niet zover dat we concreet kunnen investeren, helaas. We zitten nog in de fase van de onderhandeling”, meldde hij.  

Julie Desmet