Jasper Pillen: “VK moet blijven investeren in beveiliging Zeebrugge”

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus
Politiecontroles Zeebrugge
Politiecontroles Zeebrugge © RJ

Parlementslid Jasper Pillen pleit ervoor dat het VK in Zeebrugge blijft investeren in controles tegen illegale transmigratie. Hij kreeg van de minister van Binnenlandse Zaken een overzicht van de inspanningen van de Britse overheid.

Parlementslid en Brugse schepen Jasper Pillen (Open Vld) vroeg aan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) een overzicht van de Britse investeringen in Zeebrugge, waarmee samen de strijd tegen illegale transmigratie wordt gevoerd.

“Uit het antwoord van de minister blijkt dat de Scheepvaartpolitie dagelijks versterking heeft van twee ploegen van vier Britse grensagenten met CO2-meters en migratiehonden”, zegt Pillen. “Zij worden bij hun controles begeleid door twee mensen van de Scheepvaartpolitie of het Interventiekorps, gezien de Britten in België geen politiebevoegdheid hebben. De ambtenaren van de UK Border Force werken ook alleen op haventerminals en niet op openbaar domein. Overigens worden momenteel de laatste procedurele stappen gezet om met een drone de patrouilles te ondersteunen.”

Cameracontrole

“In het voorjaar van 2020 was er al een eerste ronde van investeringen vanuit het VK, gericht op investeringen voor de publieke actoren. De Britse Home Office gaf aan de Federale Politie 784.289 euro om technische middelen zoals drones, een semi-rigide boot, CO2-detectoren, voertuigen, migratiehonden enzovoort aan te kopen”, vernam Pillen van de minister.

De tweede investeringsronde dit jaar was gericht op private partners in de haven van Zeebrugge waarmee, na selectie, verbintenissen afgesloten worden. Momenteel spreken de Britten met de private sector over steun voor het oprichten van een gezamenlijk cameracontrolecentrum. “We moeten het VK blijven aansporen om te investeren want de druk op onze bewoners, bedrijven en politiediensten blijft groot”, zegt Pillen.

Roel Jacobus