Drie zeelui ‘Bochem Brussels’ met Indiase variant in ziekenhuis

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen
Bochum Brussels in Doeldok
Bochum Brussels in Doeldok © Vesselfinder

De COVID-besmettingen aan boord van de tanker ‘Bochem Brussels’ betreffen wel degelijk de Indiase variant, bevestigt de FOD Volksgezondheid. Drie zeelui zijn inmiddels in het ziekenhuis opgenomen.

De CMB-tanker ‘Bochem Brussels’ ligt sinds afgelopen vrijdag in quarantaine aan het Doeldok in de Antwerpse haven. Nadat eerder duidelijk werd dat zeker zeventien zeelui positief testten op COVID-19, bevestigt de FOD Volksgezondheid dat het in dit geval om de Indiase variant van het virus gaat. Drie opvarenden zijn inmiddels overgebracht naar het ziekenhuis. De rest van de crew is grotendeels aan wal gebracht om de isolatie of quarantaine uit te zitten. Vier bemanningsleden verblijven volgens de FOD Volksgezondheid nog aan boord. “Voor de opvolging van de situatie maakt de variant geen verschil”, zegt woordvoerder Wendy Lee van de FOD Volksgezondheid. “Alle procedures zijn afgestemd op een maximale veiligheidsgarantie, ongeacht de virusvariant waarvan sprake.” 

Rederij CMB bevestigt. “We hebben inderdaad net vernomen dat het om de Indiase variant van het virus gaat. We volgen de situatie nauw op. De toestand van onze bemanningsleden is stabiel, wat voor ons het belanrgijkste is. De bemanningsleden zijn niet meer aan boord en blijven in quarantaine.” 

‘Nord Oceania’: beterschap 

Op de olietanker ‘Nord Oceania’ die sinds vorige week voor de kust van Zeebrugge ligt na een corona-uitbraak, ziet de situatie er iets rooskleuriger uit. Het schip ligt nog altijd voor Zeebrugge, bevestigt de FOD Volksgezondheid. De bemanningsleden zijn aan de beterhand. Door het slechte weer van woensdagmiddag ging het schip even op drift, maar intussen ligt het weer stil. Negatief geteste bemanningsleden zullen hun quarantaine aan wal uitzitten. De bemanning mag wel op zaterdag 8 mei uit isolatie. Het schip wordt daarna volledig ontsmet. Ook staat een gedeeltelijke bemanningswissel gepland. Het is voorlopig onduidelijk of het schip dan verder vaart naar de haven van Antwerpen.

Michiel Leen