Wallenius SOL herstelt directe verbinding Antwerpen – Kokkola

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes
Het roroschip 'Transfighter' heeft een containercapaciteit van 830 teu
Het roroschip ‘Transfighter’ heeft een containercapaciteit van 830 teu © Wallenius SOL

De Zweedse rederij Wallenius SOL breidt de vloot uit met een zesde schip. Deze ‘Transfighter’ zal ingezet worden tussen de Vlaamse havens Antwerpen en Zeebrugge enerzijds, en de Finse havens Oulu, Kokkola en de nieuwe bestemming Rauma anderzijds..

De ‘Transfighter’, die tot nu toe voor de Noorse rederij Sea-Cargo voer (zie foto), wordt het zesde schip voor Wallenius SOL en het vijfde dat tussen Zeebrugge en Finland wordt ingezet. Dit multipurpose roroschip heeft ook deuren in de zijkant van de romp en valt vooral op door een hoge containercapaciteit van 830 teu (waarvan 322 teu in het ruim en 508 teu bovendeks).

Met het extra schip start de Zweedse rederij een veertiendaagse dienst vanuit Antwerpen en Zeebrugge naar Oulu, Kokkola en Rauma. De Finse haven Rauma is een nieuwe bestemming voor Wallenius SOL. Met de nieuwe dienst herstelt Wallenius SOL een rechtstreekse verbinding tussen Antwerpen en Kokkola, die weggevallen was toen X-Press Feeders zijn North Finland Express Service staakte.

MSC

X-Press Feeders gebruikt de roroschepen van Wallenius SOL intussen om containers tussen Antwerpen, Kemi en Oulu te vervoeren. De feedermaatschappij kon ook Antwerpen – Kokkola aanbieden, maar dan via een bargeverbinding van/naar Zeebrugge. X-Press heeft tussen de Scheldehaven en Finland onder andere MSC als grote klant, wat verklaart waarom sommige schepen van Wallenius SOL nu ook aan de MSC PSA European Terminal (MPET) in het Deurganckdok afmeren.

Tegen het einde van dit jaar zal Wallenius SOL twee grote op lng varende roro’s met een capaciteit van maar liefst 5.800 lijnmeter in de vaart nemen tussen Vlaanderen en Finland. De verhoging van de roro- en vooral containercapaciteit door de inzet van de ‘Transfighter’ kadert dan ook in de strategie om tegen dan meer lading aan te trekken om de jumbororo’s te kunnen vullen.

Stefan Verberckmoes