OOCL verdubbelt inkomsten in eerste kwartaal

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes
'OOCL Germany'
‘OOCL Germany’ © Eurogate

Orient Overseas Container Line (OOCL) geeft vaak als eerste grote carrier nieuwe kwartaalcijfers vrij. De jongste cijfers tonen een spectaculaire stijging van de omzet in het eerste kwartaal, met de trade tussen de Far East en Europa als uitschieter.

In de eerste drie maanden van dit jaar heeft OOCL, onderdeel van COSCO Shipping Holdings, tussen Azië en Europa 398.345 teu vervoerd. Dat is 20,1% meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. De omzet van de lijndiensten steeg veel sneller: van 327,3 naar 859,6 miljoen dollar (+162,6%).

OOCL profiteerde vooral van de fors hogere tarieven. Uit de cijfers kan afgeleid worden dat de inkomsten per vervoerde teu op dat vaargebied zijn gestegen van 987 dollar in het eerste kwartaal van 2020 naar 2.158 dollar in de voorbije drie maanden.

Trans-Atlantic

Ook op de andere vaarroutes steeg de omzet sneller dan de vervoerde volumes. Op de trans-Pacific hield OOCL aan het vervoer van 563.471 teu (+25,3%) een omzet van iets meer dan een miljard dollar over (+84,9%). In het intra-Aziatische verkeer stegen de volumes met 28,4% en de inkomsten met 91,6%.

De trans-Atlantic vormde als enige vaargebied een uitzondering op de algemene trend. OOCL vervoerde daar 130.593 teu (+2,8%) en zag de omzet er met ‘slechts’ 5,6% toenemen. De tarieven zijn daar pas in maart beginnen stijgen.

Extra winst

Voor de financiële resultaten is het wellicht nog wachten tot na de afsluiting van de eerste jaarhelft, maar het is nu al duidelijk dat die schitterend zullen zijn. De meeste extra inkomsten zullen gewoon extra winst opleveren, al zijn intussen ook de bunkerkosten aan het stijgen en heeft OOCL 15% meer capaciteit ingezet om een algemene volumegroei van 23,8% mogelijk te maken. De stijging van de kosten zal wel beperkt worden door het feit dat de bezettingsgraad van de containerschepen 6,2% hoger lag.

Wereldwijd zijn de opbrengsten per vervoerde container bij OOCL in het eerste kwartaal met 58,3% gestegen, zodat de rederij uit Hongkong die periode kan afsluiten met een totaal van 3 miljard dollar aan inkomsten. Dat is bijna het dubbele van de 1,54 miljard dollar van vorig jaar.

Stefan Verberckmoes