Stad Brugge verrast met negatief advies windturbine in havengebied

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus
Het Boudewijnkanaal tussen Zeebrugge en Brugge
Het Boudewijnkanaal tussen Zeebrugge en Brugge © Marc Ryckaert - Free Wikimedia

Stad Brugge adviseert negatief op de aanvraag voor de bouw van een windturbine langs het Boudewijnkanaal in havengebied. De 200 meter hoge constructie zou een landschappelijk waardevol gebied verstoren en risico’s geven voor een nabije woonkern.

Energiegroep Luminus diende een aanvraag in om een windturbine van 200 meter hoog te bouwen op het terrein van cementgroep CBR langs het gedeelte van het Boudewijnkanaal tussen Brugge en de Herdersbrug. “Windenergie is noodzakelijk maar een windturbine op die locatie ten oosten van het Boudewijnkanaal is onverantwoord”, zegt schepen van ruimtelijke ordening Franky Demon (CD&V). “In het havengebied ten westen van het Boudewijnkanaal staan al windturbines (rechts op foto). Maar de strook langs de oostelijke oever (links) paalt aan agrarisch, natuur- en parkgebied, met daar middenin de woonwijk Kruisabele. Een windturbine hoort in dat landschappelijk waardevol gebied niet thuis.”

Onzekerheden

“Bovendien is het niet duidelijk hoeveel geluid, lichthinder en schaduw de exploitatie van de windmolen zal meebrengen. Met al die onzekerheden kunnen we de woon- en leefkwaliteit op 350 meter van de windturbine niet waarborgen”, zegt Demon.

Het advies van de Stad Brugge wordt overgemaakt aan het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid, dat over de vergunningsaanvraag beslist.

Niet juist geïnformeerd

De ontwikkeling van de oostelijke oever van het Boudewijnkanaal is een heikele politieke kwestie. Voor de ontwikkeling van een breekwerf door Top-Mix iets verderop, stapt het stadsbestuur naar de Raad van Vergunningsbetwistingen. Nadat Stad Brugge twee keer een negatief advies gaf, kreeg het bedrijf toch een vergunning van het provinciebestuur. Stad Brugge wordt in haar bezwaren gesteund door natuur- en bewonersverenigingen.

Volgens burgemeester en havenvoorzitter Dirk De fauw zit ook het havenbestuur met de kwestie van de breekwerf verveeld. “Wij geven terreinen in concessie onder voorwaarde dat een vergunning wordt aangevraagd. De concessies zijn gericht op watergebonden activiteiten maar nu blijkt dat het havenbestuur niet juist geïnformeerd werd over het feit dat de breekwerf de waterweg weinig zal gebruiken”, sprak hij onlangs de gemeenteraadsleden toe.

Roel Jacobus