Vijfde lng-tank Zeebrugge goed voor 5 miljoen euro extra winst

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus

De nieuwe tank voor het overslaan van vloeibaar aardgas van en naar schepen in Zeebrugge, levert Fluxys geen windeieren op. De infrastructuur was in het eerste halfjaar de grote motor van de winstgroei. De winst steeg met 5 miljoen euro.

Eind 2019 dreef Fluxys in Zeebrugge zijn opslag- en behandelcapaciteit gevoelig op. De vijfde lng-tank kan 180.000 m3 vloeibaar aardgas bevatten, bijna de helft van de gezamenlijke 380.000 m3 van de eerste vier opslagtanks. De vijfde tank kwam er voor onder meer de overslag tussen tankschepen die niet tegelijkertijd aanliggen. Daarmee konden de leveringsprogramma’s van Russisch en Qatarees aardgas volop startten.

De investering bewijst meteen zijn nut: in het eerste semester van 2020 kende de lng-terminal een record van 116 aanlopen, een quasi verdubbeling van het aantal tankers in dezelfde periode vorig jaar. Fluxys Belgium noemt dit de voornaamste bron van de toename van haar financiële resultaten. In het eerste halfjaar sprong de omzet naar 284,2 miljoen euro ten opzichte van 260 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2019. Het nettoresultaat (winst) steeg van 31,4 naar 36,6 miljoen euro.

Nog meer vraag

De opmars van het gas is nog lang niet voorbij want uit een marktbevraging bleek dat er interesse is voor bijkomende capaciteit vanaf 2024. Hiervoor zal Fluxys nog dit najaar een ‘bindende’ marktbevraging houden.

In Zeebrugge wordt studiewerk verricht voor een tweede installatie die de warmte van het zeewater gebruikt om lng te hervergassen. Daarnaast wordt van Fluxys en Colruyt zeer binnenkort een definitieve investeringsbeslissing verwacht over een fabriek voor waterstof op basis van offshore windenergie.

Roel Jacobus

Vijfde lng-tank Zeebrugge goed voor 5 miljoen euro extra winst – Flows

Vijfde lng-tank Zeebrugge goed voor 5 miljoen euro extra winst

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus

De nieuwe tank voor het overslaan van vloeibaar aardgas van en naar schepen in Zeebrugge, levert Fluxys geen windeieren op. De infrastructuur was in het eerste halfjaar de grote motor van de winstgroei. De winst steeg met 5 miljoen euro.

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.