MPET op weg naar kaap van 7,5 miljoen teu

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

CEO Harold Kunst bevestigde donderdag tijdens de officiële ontvangst van het recordschip ‘MSC Isabella’ van 23.656 teu dat het er momenteel naar uitziet dat MPET dit jaar de kaap van 7,5 miljoen teu zal overschrijden. De groei zit niet zozeer in het aantal aanlopen, maar in grotere ‘call sizes’ en vooral een verdere forse toename van het transhipmentverkeer, dat dubbel telt in de statistieken.

Oktober lijkt opnieuw een recordmaand te worden, met dank aan de onverwachte aanloop van de ‘MSC Isabella’, die vorige week van Rotterdam naar Antwerpen werd afgeleid omwille van congestieproblemen bij APM Terminals op de Tweede Maasvlakte.

De onverwachte call voor de Rotterdamse importlading en de geplande normale aanloop in het kader van de AE2/Swan Service zorgen samen voor zo’n elfduizend ‘moves’. Een deel van de importlading werd ook weer twee keer behandeld, omdat extra feederschepen transhipmentboxen kwamen oppikken.

Regeerakkoord

Havenschepen Annick De Ridder feliciteerde de vorige Vlaamse regering gisteren voor de beslissing om de Anwerpse containerbehandelingscapaciteit uit te breiden en zei tevreden te zijn dat die plannen ook in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord werden opgenomen.

De aanleg van een tweede tijdok zal bij MPET wel gepaard gaan met het verlies van enkele ligplaatsen aan de kant van de Schelde, waar de toegang naar het nieuwe tijdok moet komen. In die optiek is het cruciaal dat tijdig wordt gestart met de bouw van nieuwe kaaimuren in het Doeldok, om daar al achter de sluizen lichters en feeders te kunnen behandelen.

Stefan Verberckmoes