DP World inspecteert havenkranen op scheurtjes met drone (+ foto’s)

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen

In samenwerking met de firma Kalmar Nederland voert DP World Antwerp momenteel een technische inspectie uit van zijn containerkranen op Antwerp Gateway met behulp van een drone aangestuurd door de firma Terra Drone.

Tot honderd meter

De structuur en de lasnaden van de kranen worden nauwkeurig gecontroleerd dankzij de camerabeelden van de drone. Er wordt gekeken naar bijvoorbeeld roestvlekken en scheurtjes. De beelden worden ter plaatse geanalyseerd en nadien overgemaakt aan DP World, waarna een verder plan voor eventuele herstellingen wordt opgemaakt. Omdat de kraaninspectie op grote hoogte moet gebeuren, is de enige andere mogelijkheid manueel. Dan moet een externe kraan met een manbak ingezet worden. De drone mag tot 100 meter hoogte vliegen en kan overal bij. Vandaag wordt gewerkt op een maximumhoogte van zo’n 75 meter. De verhoogde havenkranen bij DP World halen 80 meter hoogte. 

Klaar in een dag

Gerrie Verbeek, foreman kraandienst, ziet de voordelen van deze aanpak: “De drone is veel gemakkelijker en sneller. Na vandaag is de buitenzijde van de eerste kraan al volledig nagekeken. De komende maanden zijn de overige kranen aan de beurt. Het plan is deze inspectie elk jaar te doen.” In de toekomst zal het ook mogelijk zijn om de interne inspectie – in de kraanstructuur – met behulp van camera’s te laten gebeuren.

Michiel Leen