Chinese exporttarieven zetten duikvlucht voort

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

Volgens de World Container Index (WCI) van de Britse consultant Drewry daalde het gemiddelde spottarief voor een 40’ container tussen Shanghai en Rotterdam vorige week naar 1.247 dollar all-in. Dat is 21% minder dan twee weken geleden en 19% minder in vergelijking met een jaar geleden.

De Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) rapporteerde vorige week een nog lager gemiddeld spottarief tussen Shanghai en een Noord-Europese basishaven als Antwerpen van 1.186 dollar/feu all-in. Volgens de Franse consultant Alphaliner zullen de tarieven verder dalen, omdat er intussen al tarieven van minder dan 1.000 dollar in de markt circuleren. Tussen Shanghai en de Westmed bedraagt het gemiddelde tarief volgens de SCFI intussen 1.484 dollar/feu, wat 110 dollar of 7% minder is dan de week ervoor.

Geannuleerd

Deze week zal de Shanghai Shipping Exchange geen SCFI berekenen omdat de Golden Week in China een vakantieweek is. Deze week geldt traditioneel als de start van het kalmere winterseizoen en de komende weken worden dan ook tal van afvaarten geannuleerd.

Tussen de Far East en de Verenigde Staten hebben de spottarieven vorige week redelijk goed standgehouden. Het tarief van 1.404 dollar voor een 40’ container van Shanghai naar Los Angeles ligt wel 41% onder het niveau van vorig jaar. Ook op de trans-Pacific worden nu op grote schaal afvaarten overgeslagen om verdere tariefdalingen te vermijden. Alleen al de Ocean Alliance kondigde vorige week nog het skippen van negen afvaarten aan tussen eind oktober en begin december.

Stefan Verberckmoes