Geen fusie Antwerpen-Zeebrugge, wel samenwerking voor containers

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus

In de Brugse gemeenteraad van dinsdagavond lichtte de burgemeester en havenvoorzitter van Zeebrugge Dirk De fauw (CD&V) de samenwerkingsgesprekken met de haven van Antwerpen toe, als antwoord op een interpellatie van oppositieraadslid Stefaan Sintobin (VB).

“In 2018 verkende adviesgroep Deloitte de strategische samenwerkingsmogelijkheden en lijstte advocatenkantoor Laga de juridische aspecten op. Zowel in Zeebrugge als in Antwerpen namen na de gemeenteraadsverkiezingen de nieuwe raden van bestuur de afgelopen maanden kennis van het studiewerk. We kregen een catalogus van mogelijkheden waaruit we kunnen kiezen: van een eenvoudige contractuele samenwerking, waarbij je samen rechtspersonen kunt creëren, tot een totale fusie. Op 12 augustus was er een bijeenkomst tussen de beide voorzitters en gedelegeerd bestuurders, die een goede verstandhouding hebben.”

Zeebrugge maakt voorstel rond containers

“Je zou kunnen springen en de problemen onderweg oplossen, maar voor een fusie blijken de verschillen vrij groot te zijn. Het personeelsstatuut is compleet anders en er zijn weinig gemeenschappelijke doelen. We vonden er slechts twee: momenteel de containertrafiek en voor de toekomst energie. Bijvoorbeeld in Antwerpen is veel vraag naar waterstof en dat kan in Zeebrugge geproduceerd worden. Andere belangrijke aspecten in Zeebrugge zijn roro, brexit en autotrafiek maar die spelen in Antwerpen veel minder. Voor slechts één of twee materies heeft het weinig zin om tot een volledige fusie over te gaan.”

Het idee van een vrijwillige havenfusie lijkt daarmee dood en begraven. Maar het studiewerk heeft wel concreet resultaat: “We onderzoeken nu hoe we tot een formele samenwerking kunnen komen rond het ene thema van de containers. Momenteel werken de diensten van MBZ een voorstel uit. We nemen onze tijd om dat grondig te doen. We krijgen trouwens vanuit Antwerpen de boodschap dat er geen grote haast bij is”, aldus De fauw.

Roel Jacobus