A.P. Møller-Mærsk boekt sterk resultaat in tweede kwartaal (+ video)

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen

De winst over het tweede kwartaal bedroeg 134 miljoen dollar tegenover 15 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. Volgens CEO Soren Skou zijn de sterke resultaten het gevolg van het aanhoudend herstel van de scheepvaartactiviteiten. Die realiseerden een omzet van 7,15 miljard dollar tegenover 6,9 miljard dollar (+2,9%) in dezelfde periode vorig jaar. De ebitda (winst voor aftrek van belastingen, afschrijvingen en waardevermindering) steeg met 25% tot 1,1 miljard dollar.

Ook de transformatie naar een unieke salesorganisatie droeg haar steentje bij. Ze leverde vroeger dan verwacht voor 1 miljard dollar aan synergieën op.

Terminals en sleepdiensten

De divisie ‘Terminals en Towage’ zag haar omzet met 13% stijgen tot 957 miljoen dollar. Het volume op de gatewayterminals groeide met 8,5% in vergelijking met 2018. De ebitda steeg met 11%.

Logistiek en diensten

De divisie ‘Logistiek en diensten’ bleef wat omzet betreft met ongeveer 1,5 miljard dollar op hetzelfde niveau als vorig jaar. Een omzetstijging in supplychainmanagement werd tenietgedaan door een omzetdaling in zee- en luchtvrachtexpeditie.

Verwachtingen

Voor het eerste halfjaar noteerde de groep een stijging van de ebitda met 500 miljoen dollar tot 2,6 miljard dollar. Voor het hele jaar wordt op een ebitda van 5 miljard dollar gerekend.

In een conferencecall met enkele journalisten (zie video) zegt Skou geen wereldwijde recessie te verwachten. Ondanks de handelsoorlog tussen de VS en China blijft het koopgedrag in de VS op peil.

Op de vraag of er nieuwe overnames mogen verwacht worden, antwoordde hij dat als er investeringen komen, die voornamelijk aan landzijde zullen gebeuren en niet in de scheepvaart. Skou verwees daarbij naar de eerdere overname van Hamburg-Süd.

Koen Heinen