VN-controles hielden dit jaar al 15 ton cocaïne voor Antwerpen tegen

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen

De vondst van 523 kilogram cocaïne met bestemming Europa in het Braziliaanse Santos eerder deze maand, zorgt ervoor dat de teller voor dit jaar al op 30 ton staat. Dat maakt het CCP woensdagmiddag bekend. De hoeveelheid cocaïne die de Port Control Units van de VN dit jaar buitmaakten, is goed voor een tiende van de totale hoeveelheid cocaïne die sinds 2004 in de bronlanden werd tegengehouden. Bob Van den Berghe (foto), technisch directeur van het CCP, voegt in een interview met NOS nog toe: “Dit jaar zitten we voor Antwerpen op 15 ton en voor Rotterdam op 10. Best een goede vangst. Ter vergelijking: de Erasmus Universiteit in Rotterdam schat de totale invoer van cocaïne in Europa op zo’n 160 ton per jaar. 

Mijlpalen 

Directeur van UNODC (united nations office on drugs and crime) van de Division for Treaty Affairs, John Brandolino, benadrukte dat “deze mijlpaal van het UNODC-WCO Container Control Programme laat zien hoe het programma zijn bijdrage levert aan het veiligstellen van de gecontaineriseerde supplychain, die van cruciaal belang is voor veel economieën”.

Sinds kort maakt ook Colombia deel uit van het gebied waarin het CCP actief is. De resultaten liegen er niet om: het land duikt drie keer op in de lijst met mijlpalen van de afgelopen jaren. In februari werd 1,2 ton cocaïne gevonden door de PCU in Cartagena, in maart 1,5 ton in Buenaventura en in april 2,2 ton in Santa Maria. Niet verwonderlijk, want de drugsproductie in het land piekt volgens de Verenigde Naties.

Andere grote vangsten omvatten:

Brazilië, Santos: 7,4 ton tussen november 2017 en maart 2019

Ecuador, Guayaquil: 26,5 ton tussen februari 2012 en juni 2017 

Panama, Colon: 3,7 ton tussen augustus 2018 en mei 2019

Panama, PSA Panama International: 1,2 ton in april 2019

Peru, Callao: 5,1 ton tussen maart 2017 en april 2019

Suriname, Paramaribo: 4 ton tussen juli 2017 en januari 2019

15 jaar, 51 landen 

Over de resultaten zegt Tofik Murshudlu, chef van de Implementation Support Section van UNODC: “Deze prestatie is een voorbeeld van de effectiviteit en resultaatgerichtheid van het programma. CCP helpt de lidstaten capaciteiten en expertise op te bouwen om verdachte containerzendingen te identificeren en drugs en andere illegale goederen – zoals vuurwapens, precursoren, vervalste medicijnen, wilde dieren en namaakgoederen – in beslag te nemen.” 

Het CCP-programma viert dit jaar zijn 15e verjaardag. Op dit moment is CCP operationeel in 51 landen en heeft het activiteiten in tien andere in gang gezet. Sinds de start van het programma in 2004 zijn meer dan 90 havencontrole-eenheden (PCU’s) en luchtvrachtcontrole-eenheden (ACCU’s) opgericht.

Michiel Leen