Technologische cluster rond mijnenjagerscontract belooft 7.000 jobs

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus

Met de incidenten in de Straat van Hormuz werd pijnlijk duidelijk hoe belangrijk veilige doorvaart voor zeeschepen is voor de wereldeconomie. België, Nederland en het consortium Belgian Naval & Robotics willen hierin een voortrekkersrol spelen. Dat bleek bij de protocolaire ondertekening van het contract voor de vervanging van de Belgische en Nederlandse mijnenbestrijdingsvloot. Het gaat om twaalf nieuwe schepen met bijhorende uitrusting en technologische ondersteuning, een investering van meer dan 2 miljard euro.

Een belangrijk element in de evaluatie van de offertes was de verankering van de industrie in ons land. “Ons strategisch industrieel samenwerkingsplan komt volledig ten goede aan de Belgische industrie. Het contract is goed voor 7.000 banen en 4 miljard euro omzet over een periode van 20 jaar. Op Belgische bodem willen we een toegevoegde waarde van meer dan 2,1 miljard euro realiseren”, zegt Guénaël Guillerme, algemeen directeur van de ECA-Group.

Hele wereld kijkt naar Belgische specialisten

De Franse dronespecialist ECA en de Franse scheepsbouwer Naval zijn de trekkers van het consortium Belgium Naval & Robotics. Er zijn 39 partnerschappen afgesloten met Belgische bedrijven in de drie gewesten waaronder Flanders Ship Repair in Zeebrugge, dat zal instaan voor een gedeelte van de inrichting en vervolgens het onderhoud van de schepen. Naval Group richtte een Belgische dochteronderneming op die alle mijnenbestrijdingsactiviteiten zal huisvesten.

“Met het Mine Countermeasure (MCM)-programma en de primeur van een grootschalig mijnenbestrijdingssysteem met robots, zullen België en Nederland niet langer alleen voorloper zijn op het vlak van operationaliteit, maar ook op het gebied van robotica, kunstmatige intelligentie en cyberveiligheid”, verduidelijkt Hervé Guillou, voorzitter en CEO van Naval Group. “De hele wereld kijkt nu al naar de Belgische en Nederlandse Marines voor expertise. Wij willen dat ze in de toekomst ook naar België kijkt voor apparatuur en systemen.”

Dronefabriek en kenniscentra

In Zeebrugge komt een productiefabriek van ‘autonomous underwater vehicles’ (AUV). Deze onbemande duikbootjes zullen in Brussel ontworpen worden. Daarnaast krijgt België twee ‘centers of excellence’: het MCM Lab voor toolbox-technologieën (zoals kunstmatige intelligentie en onderwaterrobotica) en het Cyber Lab dat technologieën moet ontwikkelen om die systemen te beschermen tegen cyberaanvallen.

Roel Jacobus