Port+ in blockchainconsortium tegen verkeerde aangifte gevaargoed

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen

Het consortium is een initiatief van Maritime Blockchain Labs (MBL) en de Lloyd’s Register Foundation (LRF). Het bestaat naast Port+ onder meer uit de Copenhagen Malmö Ports, Flexport, X-Press Feeders, SecureSystem, DSV, Agility en MTI.

Uitdaging

“Het probleem met verkeerde aangiftes van gevaargoed is een uitdaging voor de sector. Het gevaargoed wordt van de ene partij naar de andere doorgegeven en daarbij gebeurt het dat de nomenclatuur of de codes worden veranderd. Dat houdt een groot risico in, denk maar aan de branden aan boord van schepen. Het probleem is gekend, maar het wordt niet fundamenteel aangepakt”, zegt Jan Van Dooren, CEO van Port+.

Blockchain

“Bedoeling van dit project is om de productcode of de benaming van het product vast te klikken van bij de producent tot de container op het schip wordt geladen. Met blockchaintechnologie kunnen we vermijden dat de nomenclatuur nog wordt veranderd. Het probleem is niet enkel ‘mis-declaration’ maar ook ‘non-declaration’. Het probleem stelt zich niet alleen aan boord van schepen, ook op terminals gebeuren incidenten. Dit is een issue die de sector jaarlijks miljoenen kost en die moet aangepakt worden. Lloyd’s Register is dan ook de grootste sponsor van het project. Als Port+ krijgen wij van de andere partijen in dit project erkenning als valabele partner”, besluit Van Dooren.

Het proefproject bevindt zich momenteel in de initiële fase waarbij onder meer de rol van elke partner wordt gedefinieerd. De officiële kick-off vindt plaats in september.

Koen Heinen