Gesprekken tussen Mammoet en ALE over overname

Nieuws, Scheepvaart
Sven Josten

Op de website van Mammoet, noch op die van SVH Holdings, de moedermaatschappij van Mammoet, worden deze gesprekken vermeld. Maar op de website van ALE (Abnormal Load Engineering) worden twee artikels vermeld, onder meer van onze collega’s van Vertikal, waarin de gesprekken worden bevestigd. Het lijkt er dus op dat ALE tevreden is met de gang van zaken. Er wordt benadrukt dat beide bedrijven concurrenten blijven tot een eventuele overname is beklonken en dat de overname het voorwerp zal uitmaken van een goedkeuring door anti-kartelautoriteiten.

SHV Holding

SVH Holding is het grootste niet-beursgenoteerde bedrijf van Nederland en het nam in 2006 Mammoet over. Andere activiteiten van SVH Holdings zijn NPM Capital, een investeringsgroep die ook in het kapitaal van NileDutch participeert. SVH Holdings bezit eveneens de Zuid-Amerikaanse filialen van Makro. Eriks (technische groothandel), Nutreco (dierenvoeding) en SHV Energy behoren tot het concern. Met SVH Energy worden minderheidsparticipaties genomen in grotere olie- en gasprojecten. Mammoet vertegenwoordigt ongeveer 5% van de totale omzet van de holding.

ALE

ALE, de nummer drie in de heavy-liftwereld, is kleiner dan Mammoet en werd opgericht in 1983. Het bedrijf is sindsdien flink gegroeid en heeft ook heel wat joint ventures mee opgericht in verschillende landen. Net als Mammoet beschikt ALE over een netwerk van dochterondernemingen in de wereld. Het hoofdkwartier is gevestigd in het Engelse Stafford.

Ranking na de overname

Sinds bijna 25 jaar wordt er een lijst van wereldwijde kraanbedrijven gepubliceerd, de zogenaamde IC50 (van International Cranes and Specialized Transport Magazine). De ranking is gebaseerd op het totale vermogen in ton/meter van alle kranen samen. Sarens wordt in de meest recente lijst nipt voorafgegaan door Mammoet en beide bedrijven hebben ook ruwweg hetzelfde aantal personeelsleden. Maar met ALE erbij zou het beeld wel helemaal veranderen en komt het nieuwe Mammoet uit op een IC50-index van 5.145.623, terwijl Sarens een index van 2.771.436 heeft.

Sven Josten