Scheepsverzekering mogelijk vertienvoudigd door aanvallen Oman

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen

De recente aanvallen op tankschepen in de Golf van Oman maken de verzekeringsmaatschappijen bezorgd. “Er zijn indicaties in de markt dat er een substantiële verhoging komt van de premies voor schepen die in de Golf varen”, zegt Walter Justers van Proteus Risk Solutions. Dat is de gespecialiseerde marinemakelaar waarin verzekeringsmakelaar Vanbreda Risk & Benefits vorig jaar een minderheidsaandeel nam om volgend jaar naar een meerderheidsparticipatie te gaan.

Vertienvoudiging

“Het risico is vrij groot dat er een herhaling komt van dergelijke aanslagen en ik kan met enige betrouwbaarheid zeggen dat de premies voor schepen die in de Golf van Oman varen, kunnen vertienvoudigen. Een bijkomend element is dat het om varende schepen gaat. Er is veel kans dat de betrokken schepen ‘total loss’ zijn. Gezien de situatie nog onduidelijk is, is het risico op herhaling groot. Daardoor worden de verzekeraars achterdochtig en beraden ze zich op bijpremies. Voor schepen die naar de Golf van Oman varen, kan die bijpremie oplopen tot 0,6% van de waarde van het schip. Voor een schip van 100 miljoen euro is dat algauw 600.000 euro”, zegt Justers.

Melden

Schepen die naar de gevarenzone varen moeten dat melden aan hun verzekeraar. “Die zal dan een offerte maken om het schip verzekerd te houden. De rederijen gaan ook onderhandelen met hun bevrachters over die extra kosten. De rederijen maken zelf een risicoanalyse, wij geven geen instructies. Ze moeten ook rekening houden met de bemanning. Zij kan weigeren om in die zone te varen. De meeste rederijen blijven varen. De bemanning krijgt een extra vergoeding die kan oplopen tot het dubbele van het normale loon”, besluit Justers.

Koen Heinen