Overname Euroports door R-Logitech afgerond

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen

De overname van Euroports zat al een tijdje in de pipeline, maar nu meldt het bedrijf dat het overnameproces is voltooid. Meerderheidsaandeelhouder R-Logitech is een dochteronderneming van het conglomeraat Monaco Resources Group. Investeringsmaatschappijen PMV en FPIM hebben elk een gelijk aandeel en worden minderheidsaandeelhouder. De aanwezigheid van de overheidsinvesteringsvehikels is vooral een strategische zet om aanwezig te blijven in de activiteiten van Euroports. Monaco Resources Group was tot nu toe vooral in Azië en Afrika aanwezig, Euroports biedt het bedrijf de mogelijkheid om in Europa te werken. Hoeveel er uiteindelijk betaald is, werd niet meegedeeld. In december 2018 circuleerde het getal van 200 tot 250 miljoen euro, maar dat is nooit officieel bevestigd.

Groeimogelijkheid 

De nieuwe aandeelhouders zien een aanzienlijke groeimogelijkheid bij Euroports. Het bedrijf voert zijn vijfjarenplan uit en breidt uit met een grotere regionale aanwezigheid en meer producten. “De nieuwe aandeelhouders zijn als partners vastbesloten om het bedrijf verder te ontwikkelen op Europese schaal en wereldwijd. Ze zien ook belangrijke voordelen die de moedermaatschappij van R-Logitech, Monaco Resources Group, als operationele en industriële partner voor Euroports zal meebrengen”, zo luidt het in een persbericht. 

Frederic Platini, CEO van R-Logitech: “We zijn verheugd dat we Euroports hebben overgenomen, samen met onze investeringspartners PMV en FPIM. Wij engageren ons om op lange termijn te investeren in Euroports met het oog op excellente supplychainoplossingen voor onze klanten over de hele wereld”.

Ook Michel Casselman, CEO van PMV, is verheugd over het strategische partnerschap met wereldspeler R-Logitech. “De aandeelhouders combineren een grote operationele expertise met financiële kracht en lokale kennis. Samen creëren we zo een platform voor duurzame groei in onze regio. We zijn blij dat we die ontwikkeling mee vorm kunnen geven.”

“Gecombineerde kracht”

Koen Van Loo, CEO van SFPI-FPIM is trots op de overname van Euroports. “Het is een zeer belangrijke speler binnen de logistieke keten van de havensector, een strategische sector voor de Belgische economie. Wij zijn ervan overtuigd dat SFPI-FPIM, met de gecombineerde kracht van de consortiumpartners PMV en R-Logitech, kan bijdragen tot een gezonde groei van Euroports”. Charles Menkhorst, CEO van Euroports Holdings Sarl: “Wij zijn ervan overtuigd dat de komst van onze nieuwe aandeelhouders de vooruitzichten voor een succesvolle toekomst van de Euroports-groep zal versterken.”

60 miljoen ton

Euroports is een van de grootste maritieme infrastructuurbedrijven in Europa, met 26 deepsea haventerminals, strategisch gelegen langs belangrijke handelsroutes. De meer dan 3.000 werknemers ontwikkelen, exploiteren en beheren wereldwijde maritieme supplychainoplossingen voor internationale klanten in verschillende industriële sectoren. Euroports behandelt meer dan 60 miljoen ton bulk-, breakbulk-, container- en vloeibare producten per jaar voor toonaangevende bedrijven.

Michiel Leen