Kaping schip Boskalis eindigt dankzij tussenkomst marines

Nieuws, Scheepvaart
Adrie Boxmeer

Het zware ladingschip ‘Blue Marlin’ was na het lossen van een lading in de wateren van Equatoriaal Guinee afgelopen zondag vertrokken met bestemming Malta. In de loop van de middag enterden gewapende piraten het schip vanaf een Zodiacrubberboot. De twintig bemanningsleden konden vluchten naar de citadel, een zwaar beveiligde ruimte in het schip die is uitgerust met diverse communicatiemiddelen en met noodrantsoen.

Veel schade

Na het alarmeren van de lokale autoriteiten en de NAVO die in het gebied patrouilleert, zijn twee helikopters en een marineschip vanuit Equatoriaal Guinee gemobiliseerd, gevolgd door een schip van de Spaanse marine. Maandagochtend heeft de marine het schip geënterd en doorzocht. Daarbij zijn geen piraten aangetroffen en zijn de bemanningsleden bevrijd uit de citadel. Ze verkeerden in goede gezondheid. De piraten hebben op de ‘Blue Marlin’ veelvuldig geschoten en veel schade op de brug aangericht, waardoor het schip onbestuurbaar is.

Het schip bevindt zich nu op circa 40 mijl afstand van Equatoriaal Guinee in internationale wateren. Na de bevrijding is het Spaanse marineschip maandagmiddag vertrokken, het schip van de marine van Equatoriaal Guinee in de avond. Het laatste schip heeft vijf gewapende beveiligers aan boord achtergelaten. Boskalis heeft inmiddels een zeesleepboot gemobiliseerd om de ‘Blue Marlin’ naar een veilige locatie te brengen.

Reactie Boskalis

Peter Berdowski, CEO van Boskalis, is zeer opgelucht over de goede afloop: “Ik wil mijn complimenten uitspreken naar onze bemanning voor hun uiterst professionele en adequate optreden in deze levensgevaarlijke situatie. Ik wil ook mijn grote dank uitspreken aan de marine van Equatoriaal Guinee voor hun snelle en daadkrachtige handelen, en aan de Spaanse marine voor hun assistentie. Door hun optreden kon deze kaping snel worden beëindigd en zijn onze collega’s in veiligheid gebracht.”

Adrie Boxmeer