Zwakke jaarstart slaat CSP Zeebrugge niet uit koers

Nieuws, Scheepvaart
Jean-Louis Vandevoorde

De containeroverslag bij CSP Zeebrugge knikte in de eerste drie maanden van het jaar fors omlaag, zo blijkt uit de kwartaalresultaten van de Chinese moedergroep. Van 108.400 teu ging de trafiek fors omlaag naar 89.000 teu, een daling met 17,9%.

Keerpunt bereikt

Carla Debart ligt er niet wakker van. “De terugval in het eerste kwartaal was conform onze verwachtingen. In januari hadden we een zeer goede maand, maar februari en maart waren een pak slechter.”

De managing director van CSP Zeebrugge heeft die bladzijde al omgeslagen. “Vanaf volgende week gaan onze nieuwe deepsea import- en exportdiensten op het Verre Oosten van start. Bovendien zijn we nu al zeker van drie feederdiensten naar Sint-Petersburg, Bilbao en Dublin. Ons jaar start nu pas.”

De prognoses voor dit jaar liegen er niet om. CSP Zeebrugge zal uitkomen op om en bij 600.000 teu. Dat is ruim de helft meer dan vorig jaar. De terminal timmert intussen verder aan zijn upgrade met de ophoging van vijf van zijn zeven kranen om de grootste containerschepen te kunnen behandelen.

Antwerp Gateway en Euromax

Antwerp Gateway, waarin Cosco Shipping Ports een minderheidsparticipatie bezit, keek eveneens aan tegen verlies. De overslag daalde er van 570.100 naar 519.000 teu (-9%), wat wellicht deels te verklaren valt door het verlies van de Sambadienst op Zuid-Amerika van Maersk/Hamburg Süd eind vorig jaar.

De Euromax-terminal in Rotterdam, de derde terminal in de Benelux, ging er wel op vooruit en haalde 754.400 teu (+12,3%).

Piraeus in de lift

Cosco Shipping Ports zag zijn totale trafiek in het eerste kwartaal wel stevig toenemen. Van 27,20 miljoen teu in het eerste trimester vorig jaar klommen de volumes naar 28,73 miljoen teu, een plus van 5,6%.

De overzeese terminals (lees: buiten China en Hongkong) waren daarin goed voor 6,62 miljoen teu, of 13% meer. Piraeus deed het uitstekend, met een groei van 24,4% naar 1,25 miljoen teu, en blijft met stip de grootste terminal van de groep buiten het thuisland.

Cosco Shipping Ports boekte een kwartaalomzet van 247,7 miljoen dollar (+4,1%).

Jean-Louis Vandevoorde