‘Basel Express’ nog altijd aan ketting, ex-kapitein gezellig thuis

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen

Het vrachtschip ‘Basel Express’ kwam vorige week in het nieuws toen bleek dat de toestand aan boord schrijnend was, met een bemanning die in de steek was gelaten, zonder loon en zonder fatsoenlijk eten. De vakbond en de zeemansmissie sprongen in de bres om de zeelui bij te staan. Intussen ligt de ‘Basel Express’ nog altijd aan de ketting aan Kaai 124 in Antwerpen. 

“De toestand aan boord is enigszins verbeterd, maar de technische problemen met de koelkasten en diepvriezers blijven”, weet Rino Huijsmans van vakbond ITF. “De eerste officier is gepromoveerd tot kapitein. De paspoorten en zeemansboeken van de bemanning zijn in beslag genomen, zodat de crewleden niet kunnen verdwijnen.”

Boeltje gepakt 

De vorige kapitein van het schip zul je in Antwerpen niet aantreffen. In eerste instantie werd gedacht dat de man de benen had genomen toen het schip in Antwerpen aan de ketting werd gelegd. De realiteit is veel banaler: “Zijn contract zat erop”, weet Huijsmans. “Hij heeft zijn koffers gepakt en is naar zijn vrouw in Roemenië teruggekeerd. Omdat hijzelf de Roemeense nationaliteit heeft, is zijn vertrek niet opgemerkt door de vreemdelingenpolitie.” 

Wanneer het schip eindelijk weer zal kunnen vertrekken, is vooralsnog niet duidelijk. Het ITF blijft de zaak van nabij opvolgen. 

Michiel Leen