Port+ zoekt uit onder welke vlag schepen naar Antwerpen varen

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen

Geen verrassingen bij de containerschepen: Liberia, traditioneel de meest succesvolle ‘flag of convenience’ in de commerciële scheepvaart, voert de ranking aan. 885 containerschepen onder Liberiaanse vlag kwamen in 2018 naar Antwerpen. De nummer 2, Panama, nog zo’n historische sterkhouder, volgt met 669 schepen. Cypus moet enigszins verrassend Portugal laten voorgaan en wordt op de hielen gezeten door Hong Kong. 

Grimaldi

Bij de roroschepen is Italïe afgetekend de grootste. De aanwezigheid van de auto-activiteiten van het Italiaanse Grimaldi speelt hier wellicht een rol. Tweede plaats in deze categorie is voor de Nederlanders, op de hielen gezeten door Panama. Daarna volgen, enigszins verrassend, de Bahama’s en het Verenigd Koninkrijk. Iets zegt ons dat na de brexit deze ranking er weleens anders zou kunnen gaan uitzien. 

Belgische vlag

Bij de tankschepen valt het overwicht van Malta op, dat de Marshalleilanden en Nederland voorafgaat. Belgische vlaggen zul je in deze top-vijfjes tevergeefs zoeken. “Toch doen de Belgen het niet slecht”, weet Wilfried Lemmens van redersvereniging KBRV. “De Belgische schepen zijn nog altijd goed voor een tonnage van 10 miljoen onder de Belgische vlag.”

Michiel Leen